Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Bezlepkový krémeš

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 4 žĺtky vymiešame s 250 g jemného kryštálového cukru, potom po lyžiciach pridávame vodu (cca 10 PL). Vymiešame a pridáme sneh zo 4 bielkov, 170 g bezlepkovej múky a ¼ balíčka prášku do pečiva. Vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme.

Plnka: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 1 vanilkový cukor, 6 PL kryštálového cukru - uvaríme. Do teplého krému vmiešame 150 g masla a teplé vylejeme na cesto. Necháme stuhnúť a potom dáme šľahačku so stužovačom. Na vrch poukladáme bezlepkové keksy a polejeme čokoládou.

Čokoláda: 80 g Plamarínu, 150 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 PL vody, 2 PL kakaa. Všetko rozpustíme na miernom ohni a polejeme koláč.

Poznámka: Ak nemáme bezlepkové keksy, upečieme piškótové cesto z 3 vajec, po vychladnutí nakrájame na veľkosť keksov a poukladáme na koláč.

 

Zamatová roláda

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 6 vajec, 5 PL kryštálového cukru, 3 ČL kakao, sóda bikarbóna

Plnka: 500 ml mlieka, 5 PL Zlatý klas, 1 vajce, 250 g masla, 1 vanilkový cukor, 5 PL práškový cukor, 2 ČL kakao

Poleva: čokoláda, olej, cukor

Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridáme žĺtka, ½ ČL sódy bikarbóny a kakao. Cesto rozotrieme na papier a upečieme. Vyklopíme ho na vlhkú utierku a stočíme. V mlieku rozmiešame vajce a Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Do vlažnej kaše vmiešame maslo. Vyšľaháme a rozdelíme na 2 časti. Do jednej dáme vanilkový cukor, do druhej kakao a práškový cukor. Na plát cesta natrieme svetlú a potom tmavú plnku a zvinieme do rolády. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme olej a cukor, oblejeme roládu a necháme ju na chladnom mieste.

 

Na oblátke

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: oblátky, lekvár (malinový) alebo džem (višňový), 5 PL múky (Mix C) mierne zarovnané, 12 PL mletých orechov (kopcovité), 1 prášok do pečiva, 6 vajec, 20 dkg práškového cukru

Postup: Na plech poukladáme celé oblátky, natrieme ich lekvárom alebo džemom. Do misky si pripravíme múku, orechy a prášok do pečiva. Z bielkov ručne vyšľaháme do polovice sneh, pridáme cukor a sneh šľaháme ďalej, pridáme po 1 žĺtku, primiešame pripravenú múkovo-orechovú zmes. Po premiešaní vylejeme na oblátku a pečieme v predhriatej rúre na 180⁰C cca 8 minút, potom dopekáme pri 150⁰C.

Plnka: 25 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 2 celé vajcia, kúsok čokolády na strúhanie, 3 ČL kakaa

Postup: Vymiešame maslo v mixéri, pridáme cukor a dobre miešame minimálne 20 minút, potom pridáme 2 celé vajcia a premiešame. Na upečený koláč natrieme plnku a postrúhame čokoládu.

 

Citrónové rezy

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 10 vajec, 450 g práškového cukru, šťava z 1 citróna, 120 g Solamylu, 55 g Promix UNI, 55 g Promix PK Krém: 700 ml mlieka, 4 PL Solamylu, 1 maslo, 200 g práškový cukor, 1 vanilkový cukor, šťava z 2 citrónov

Poleva: 200 g práškového cukru, šťava z 1 citróna

Cesto: žĺtky vymiešame so 450 g práškového cukru, potom pridáme šťavu z jedného citróna. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne ho zapracujeme do žĺtkovej hmoty spolu s múkou a Solamylom. Cesto rozdelíme na 3 časti a každú upečieme na plechu vyloženom mastným papierom.

Krém: v mlieku rozmiešame 4 PL Solamylu a vanilkový cukor a uvaríme hustú kašu. K vychladnutej hmote pridáme vymiešané maslo s práškovým cukrom a šťavu z 2 citrónov. Na plát cesta navrstvíme polovicu krému, prikryjeme druhým plátom, na ktorý natrieme zvyšok krému./p>

Poleva: V miske vymiešame práškový cukor a šťavu z citróna. Polevu natrieme na vrchný plát a necháme stuhnúť.

 

Kokosové venčeky

E-mail Tlačiť PDF

300 g bezlepkovej múky, 100 g práškového cukru, 120 g strúhaného kokosu, ½ balíčka vanilkového cukru, 120 g rastlinného tuku Helia, 1 celé vajce, 1 PL rumovej esencie, na obaľovanie práškový a vanilkový cukor

Cesto dobre vypracujeme a pomocou formičkového násadca, ktorý pripevníme na mäsový mlynček, tvarujeme venčeky. Pečieme cca 15 minút na vymastenom a vysypanom plechu vo vopred vyhriatej rúre na 160-180⁰C. Vychladnuté venčeky obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

 

Burizonové guľky

E-mail Tlačiť PDF

300 g kryštálového cukru, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 2 balíčky bielych burizonov, 125 g masla

Cukor na miernom ohni rozpustíme a miešame, kým neskaramelizuje. Pridáme sladené kondenzované mlieko, povaríme a odstavíme z ohňa. Pridáme maslo, burizony a zľahka miešame. Pomocou lyžice, namočenej v chladnej vode tvarujeme guľky, ktoré necháme postáť na chladnom mieste.

 

Vínové koláčiky

E-mail Tlačiť PDF

1 margarín (Palmarín), 1 žĺtok, 300 g bezlepkovej múky (Promix PK špeciál), 7 PL bieleho vína, práškový cukor + vanilkový cukor na obaľovanie

Postup: Všetky suroviny dáme do misy a rukami z nich spracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme koláčiky. Poukladáme na vymastený plech a pečieme 5-10 minút pri 180⁰C, kým nezružovejú. Treba dávať pozor, aby neprihoreli. Ešte horúce obalíme v cukrovej zmesi.

 

Bielkovo - mandlové rožky

E-mail Tlačiť PDF

250 g mleté vlašské orechy (alebo aj iné), 250 g kryštálového cukru, 4 bielky, cca 100 g mletých neošúpaných mandlí

Postup: Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a potom šľaháme ešte 10 minút nad parou. Nesmie byť veľmi horúce. Odstavíme a necháme vychladnúť a do tejto hustej hmoty nasypeme pomleté orechy. Pomocou kávových lyžičiek robíme guľky, ktoré hádžeme do misky, kde sú mleté mandle a tam ich obalíme a rukami vytvoríme šúľok, ktorý na plechu (vymastenom alebo vyloženom papierom) tvarujeme na rožtek veľký cca 3-4 cm, hrubý 1 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180⁰C cca 10 minút. Z plechu vyberáme rožky pomocou noža alebo tortovej naberačky ešte kým sú rožky teplé, lebo ako chladnú, popraskajú sa.

 

Jablkový koláč

E-mail Tlačiť PDF

6 bielkov vyšľahať s 25 dkg kryštálového cukru. Potom pridať 6 žĺtkov, šťavu z 1 citróna, 12 dkg majzény a zmiešať s 1 práškom do pečiva. Upiecť 3 platne na menšom plechu. Platne piecť na  mastnom papieri.

Plnka č. 1: 1 kg jabĺk udusiť bez cukru

Plnka č. 2: 1 vajce vyšľahať s 20 dkg práškovým cukrom a 1 vanilkovým cukrom do peny. Vyšľahať 20 dkg masla a k nemu pridať vyšľahaný cukor s vajcom a ½ dcl rumu.

Na spodný plát natrieť ⅓ maslovej plnky, na ňu ½ jabĺk, zasa platňu, na ňu plnku a jablká. Posledná platňa – potrieť poslednou tretinou plnky. Posypať vrch orechmi.

 

Kokosové tyčinky (strojčekové)

E-mail Tlačiť PDF

50 dkg bezlepkovej múky (40 dkg UNI alebo PK + 10 dkg FORTE), 25 dkg Palmarín, 20 dkg práškového cukru, 20 dkg kokosovej múčky, ½ - ¾ balíčka vanilkového cukru, 1 žĺtok, 1 vajce, ¾ balíčka prášku do pečiva, štipka soli

Všetko dôkladne premiešame rukami (cesto môžeme nechať odstáť 20 minút). Cez mlynček (č. 5 alebo 8) „melieme“ hadov, ukladáme na dosku, nožom rozdelíme na tyčinky. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na vymastenom plechu cca 5-8 minút.

 


Stránka 4 z 11

Zoznam receptov: