Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Keksíky

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: ½ kg múky (kukuričná polohrubá premiešaná s Promix UNI / PK), 25 dkg Hera (Helia), 20 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 prášok do pečiva Na posypanie a potretie: 1 vajce, posekané orechy, kryštálový cukor

Všetky suroviny na cesto zmiešať a dať na 1 hodinu do chladničky. Potom rozvaľkať na ½ cm, vykrajovať kolieska, potrieť vajcom a „namáčať“ v posekaných orechoch zmiešaných s kryštálovým cukrom. Piecť v mierne teplej rúre.

Obmena: Cesto môžeme rozdeliť na viac častí. Jedny keksíky môžu byť posypané len vanilkovým cukrom, ďalšie škoricovým a ďalšie rozličnými semienkami.

 

Roláda

E-mail Tlačiť PDF

6 vajec, 6 PL múky, 6 PL cukru, trochu prášku do pečiva

Bielka vymiešame na sneh. Žĺtka miešame s cukrom, múkou, práškom do pečiva a 1 PL oleja. Plech vymastíme a vysypeme múkou, pečieme 10-15 minút na 200⁰C.

 

Gaštanový sen

E-mail Tlačiť PDF

Korpus: 8 žĺtkov mierne predšľaháme, pridáme 500 g gaštanového pyré a šľaháme, kým nevznikne ľahký nadýchaný krém, (teraz zapneme rúru na 180⁰C), vyšľaháme tuhý sneh z 8 bielkov a opatrne ho vmiešame do vyšľahanej gaštanovej masy. Upečieme v tortovej forme s priemerom 28 cm. Po vložení do rúry znížime teplotu na 160⁰C a pečieme 40– 45 minút. Upečený a vychladnutý korpus prerežeme na ½ (šikovnejší môžu aj na 3 časti), pokvapkáme silnou čiernou kávou, spodnú časť potrieme kyselkastým džemom (ríbezľovým, malinovým...) a natrieme ⅔ plnky, prikryjeme druhou časťou korpusu, natrieme zvyšným krémom (aj boky), môžeme ozdobiť a dáme stuhnúť do chladničky minimálne 3 hodiny.

Plnka: 3 dl mlieka trochu vyšľaháme s 2 práškovými šľahačkami Dr. Oetker bez pridaného cukru len do polotuha (cca 30 sekúnd), pridáme 250 g rozmrveného gaštanového pyré a šľaháme (2,5–3 minúty), kým pekne nenarastie.

 

Kokosové rezy

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 8 žĺtkov vymiešame s 15 dg cukru, pridáme 3 PL kakaa, 15 dg mletých orechov a opatrne vmiešame sneh z 8 bielkov. Rozdelíme na 2 časti a upečieme 2 korpusy (kto má teplovzdušnú rúru, môže piecť naraz, kto nie, treba upiecť 2 pláty postupne, t.j. najskôr jeden z polovičnej predpísanej dávky, potom druhý).

Plnka kokosová: 3 dcl vody + 20 dg kryštálového cukru uvaríme, vsypeme 35 dg kokosovej múčky a premiešame, necháme vychladnúť. (Môžeme pridať aj 3 PL sušeného mlieka.)

Plnka krémová: 2 dl mlieka a 20 dg čokolády na varenie uvaríme, keď zovrie, vlejeme 1 dl mlieka rozmiešaného s 20 g Maizeny Dr. Oetker a uvaríme na hustý krém. Keď vychladne, vyšľaháme s 25 dg zmäknutého vyšľahaného masla + 10 dg cukru.

Postup: Na vychladnutý plát navrstvíme 1/3 krémovej plnky, na ňu opatrne nanesieme kokosovú plnku (nasypeme ju na krémovú plnku rovnomerne a potom vidličkou veľmi jemne zarovnáme), natrieme (znova veľmi opatrne) ďalšiu 1/3 krémovej plnky, zakryjeme 2. upečeným plátom. Ten potrieme zvyšnou plnkou a posypeme kokosovou múčkou. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.

 

Medovníky

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 40 dkg múky Promix Uni, 40 dkg múky Promix PK, 30 dkg práškového cukru, 4 celé vajcia, 1 ½ ML sódy bikarbóny, 8 PL teplého medu, 6 dkg Palmarínu, 5 dkg mletých orechov.

Všetko spolu dobre vymiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 3 – 4 mm a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme na plechu vymastenom stopeným Palmarínom. Vrch medovníkov si pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Plech treba potierať pred každým vložením do rúry. Veľmi dobre sa dáva dole z plechu. Vychladnuté si treba uložiť najlepšie na chladnom mieste a prikryť mikroténovým sáčkom a vydržia mäkké aj 2 mesiace.

 

 

Rýchle rizoto s mungo fazuľkami

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: ryža na cca 5 porcií, 2-3 PL syra Mascarpone (alebo 100 ml kyslej smotany), 2-3 hrste naklíčených mungo fazuliek, 5 PL sterilizovanej kukurice

Postup: Uvaríme ryžu vo väčšom hrnci. Do teplej ryže pridáme Mascarpone a premiešame – ryža sa pekne obalí. Potom pridáme podľa chuti naklíčené mungo fazuľky a kukuricu a zľahka premiešane.

 

Jadranská torta

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 3 vajcia, 3 PL kryštálového cukru, 3 PL múky (Promix), 1 PL kakaa, 1 PL oleja

Postup na cesto: Vyšľahať bielka, zašľahať cukor, potom pridať múku, kakao, olej, jemne premiešať a piecť.

Krém: 2 dcl mlieka, 1 žĺtok, 10 dkg cukru, 1/3 balíčka Zlatý klas

Postup na krém: Všetko uvariť a do vychladnutého vmiešať 15 dkg masla a 5 dkg pomletých orechov.

 

Dvojfarená bábovka

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 4 vajcia, 200 g bzl múka, 200 g práškového cukru, 1dcl oleja, 1dcl voda, 1 ML prášku do pečiva, kakao, hrozienka, Hera na vymastenie formy

Postup: Vajcia vyšľaháme do peny s práškovým cukrom, zľahka primiešame múku, prášok do pečiva, vodu a olej. 2/3 cesta vylejeme do formy, posypeme hrozienkami podľa chuti, do zvyšku cesta pridáme podľa chuti kakao, vylejeme do formy. Pečieme na 150 C asi 40 min.

 

Vlašský šalát

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 200g diétnej salámy, 2 vajcia uvarené na tvrdo, 2-3 stredne veľké uvarené zemiaky, 1 majolka Hellmans, 1 PL oleja, trošku vegety, 1-2 PL kečupu, 1 ML omáčky – Tamari, 4 nakladané uhorky, 2 cibule, štipka mletého čierneho korenia

Postup: Zemiaky ošúpeme, vajcia olúpeme a postrúhame, uhorky nakrájame. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu, majolku a všetky ostatné prísady. Dobre premiešame a odložíme na chladné miesto aspoň na 1 hodinu.

 

Jablkovo-škoricový koláč

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 500g múky Promix PK, 400 g práškového cukru, 5 škoricových cukrov, 1 prášok do pečiva, 1dcl oleja, 3 dcl mlieka, 4 vajcia, postrúhané jablká

Postup: Cukor, vajcia, olej a mlieko spolu vymiešame, pridáme múku, prášok do pečiva a znova vymiešame. Cesto vylejeme na plech a posypeme postrúhanými jablkami. Po upečení pokvapkáme čokoládou alebo posypeme cukrom.

 


Stránka 5 z 11

Zoznam receptov: