Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Kysnutý slivkový koláč

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: ½ kg múky (chlebová Schär), 1 droždie (42 g), 2 vajcia, soľ, 100 g kryštálového cukru, 200 ml mlieka, citrónovú kôru, 100 g rozpusteného masla, olej

Potrebujeme na plnku: umyté na ¼ nakrájané slivky, škoricu, 3 PL kryštálového cukru

Potrebujeme na mrveničku: 50 g masla, 100 g práškového cukru, 100 g múky

Postup: Soľ a cukor dať do misky, zaliať teplým mliekom, do toho rozmrviť droždie, pridať vajíčka, maslo a olej. Prisypať preosiatu múku, postrúhanú citrónovú kôru a dobre vymiesiť. Nechať kysnúť 20-30 minút. Potom cesto rozotrieť na teplý naolejovaný plech. Husto naukladať slivky, posypať škoricou , kryštálovým cukrom a na koniec mrveničkou (múku a cukor nasypať na maslo a celé to rozmrviť v rukách nad koláčom). Piecť 20–25 minút na 180⁰C.

 

Medovníčky hneď mäkké

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 160 g medu, 160 g kryštálového cukru, 120 g Hery, 500 g múky Promix PK, 1 ML sódy bikarbóny, 1/2 ML mletej škorice, 1/2 ML perníkového korenia, 2 vajcia

Postup: Med, cukor a Heru necháme zovrieť. Múku zmiešame so sódou bikarbónou a škoricou. Pridáme trošku vychladnutú medovú zmes a zamiešame. Do nie úplne vychladnutej masy pridáme vajíčka. Spracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny. Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Dáme piecť do vyhriatej rúry 175⁰C na 10 minút a minútku pred dopečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.

 

Pardubické zlepované perníčky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 500 g kryštálového cukru, 250 ml vody, ½ lyžičky sódy bikarbóny, 1 kg múky (Promix PK), 2 vajcia, 160 g medu, 1 ML škoricového cukru, 40 g slivkový lekvár, ½ ML kypriaceho prášku, 10 g salajky (namiesto nej som dala o to viac sódy a prášku do pečiva), 250 ml oleja alebo 100 g tuku na pečenie (použila som olej)

Potrebujeme na plnku: 1/5 upečeného cesta, 250 ml vody, 4 lyžice džemu (použila som marhuľový)

Postup: Vodu s cukrom uvaríme. Múku preosejeme, zmiešame so sódou bikarbónou, salajkou a kypriacim práškom do perníkov. Pridáme k nej pripravený sirup, tekutý med, rozšľahané vajcia, olej a vypracujeme vláčne cesto. Uložíme ho na 12 hodín do chladničky. Asi 1/5 cesta oddelíme, rozvaľkáme, upečieme a odložíme (na plnku). Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme kolieska (alebo iné tvary). Do polovice koliesok vykrojíme v strede malý otvor. Na vymastenom plechu perníčky upečieme na 180⁰ C asi 10 minút.

Postup na plnku: Upečené odložené cesto rozmrvíme, zalejeme vriacou vodou, pridáme džem a spolu dôkladne vymiešame. Plné a dierkované perníčky plnkou po dva pospájame. Môžeme ich poliať čokoládovou polevou a ľubovoľne ozdobiť.

 

Škvarkové buchtičky podľa Mirky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 300g Nomix, 250 ml vlažnej vody, 80 g mletých škvariek, 12-14 g čerstvého droždia (Fala alebo Vivo), 1/2 lyžičky cukru, 1 polievková lyžica olivového oleja, 1 lyžička soli

Postup: Najprv vo vlažnej vode rozpustiť droždie s pol lyžičkou cukru. Naliať to do misky s múkou, soľou a olivovým olejom. Dôkladne premiešať, pridať pomleté škvarky, premiešať a pomocou lyžice a lyžičky dávať kôpky do mafinovej formy (ak je silikónová - netreba vymastiť, ak je plechová - radšej vymastiť olejom). Kôpky potom namočenými prstami v studenej vode uhladiť, netreba sa s tým až tak prplať, ono to chytí svoj buchtičkový tvar aj pri kysnutí. Nechať kysnúť na teplom mieste 30 minút. Po vykysnutí potrieť žĺtkom, posypať rascou a piecť vo vyhriatej rúre na 200⁰C cca 18 minút.

 

Koláč lenivej ženy

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 1 hrnček celého maku, 2 hrnčeky múky Promix UNI, 1 hrnček mlieka, ½ hrnčeka oleja, 1½ hrnčeka kryštálového cukru, 3 celé vajcia, 6 PL vody, 1 ČL prášku do pečiva, lekvár, čokoládovú polevu

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme olej, mak. Potom múku, mlieko, prášok do pečiva, sneh z bielkov. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme. Po upečení potrieme lekvárom a čokoládovou polevou.

 

Fazuľová nátierka

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: fazuľu (uvarená s bobkovým listom, rascou a cesnakom), 3 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku – pretlačený, 1 PL kečupu, ½ ČL sušenej bazalky, tymián, oregano, 3 PL lahôdkového droždie Tebi, vodu podľa potreby (len keď chce niekto redšie)

Postup: Uvarenú fazuľu prepláchneme, scedíme. Pridáme ostatné suroviny a vymixujeme do hladka.

Tip: Môžeme obmeniť suroviny podľa chutí: horčica, syr alebo citrón. Miesto fazule môže byť šošovica a dostaneme šošovicovú nátierku.

 

Špenátová nátierka

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: mrazený špenát, maslo, syr Niva (alebo bambino), 1 strúčik cesnaku, soľ

Postup: Všetky suroviny zmiešame.

 

Orechové kolieska s čokoládovou polevou

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 360 g bezlepkovej múky, 150 g práškového cukru, 250 g rastlinného tuku Helia, 100 g mletých orechov, 1 žĺtok, 1 balíček vanilkového cukru, trocha rumovej esencie, poleva (100 g varovej čokolády, 100 g stuženého tuku Cera)

Postup: Z prísad vypracujeme cesto a necháme ho prikryté v chlade 1 hodinu odležať. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 3/4 cm a formičkami povykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na vymastený a vysypaný plech. Pečieme asi 15 minút vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160 -180˚C. Vychladnuté kolieska zliepame ovocným džemom a zdobíme čokoládovou polevou.

 

Dvojfarený koláč

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 250 g tvarohu, 1 vajce, 4 PL kryštálového cukru, 6 PL kokosovej múčky

Potrebujeme na cesto: 250 g masla, 200 g kryštálového cukru, 3 vajcia, 300 g bezlepkovej múky, 250 ml kyslej smotany, 6 PL mlieka, 2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva

Potrebujeme na plnku: 250 ml smotany na šľahanie, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor, 4 PL kryštálového cukru, čokoládu (nastrúhať na vrch)

Postup: Suroviny na guľôčky zmiešame v miske, tvarujeme malé guľôčky, ktoré dáme cca na 1 hodinu do mrazničky. Medzitým zmiešame maslo s kryštálovým cukrom, pridáme múku, kyslú smotanu, múku, vajcia, prášok do pečiva a mlieko. 1/2 cesta rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, do druhej 1/2 cesta dáme kakao, dobre premiešame a rozotrieme na svetlé cesto. Z mrazničky vyberieme guľôčky, rozložíme na tmavé cesto a mierne ich pritlačíme. Pečieme na 200˚C cca 30 minút. Koláč po upečení necháme vychladnúť. Vyšľaháme šľahačku, pridáme do nech kyslú smotanu a cukor, dobre premiešame, vylejeme na koláč, rozotrieme, nastrúhame čokoládu a dáme stuhnúť do chladničky.

 

Cícerové sušienky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme (na 14ks): 1,5 hrnčeka cícerovej múky, štipka morskej soli, 1 ČL prášku do pečiva, 5-6 PL kokosového oleja (odmerajte po roztopení), 5-6 PL agáve/medu/javorového sirupu, štipka stévie v prášku (voliteľné – môžete tiež znížiť množstvo tekutého sladidla), 1 ČL vanilkového extraktu, 2-4 ČL vody (v prípade potreby), hrozienka/brusnice/tmavá čokoláda

Postup: V miske spolu zmiešajte najprv suché ingrediencie a potom k nim primiešajte všetky ostatné. Cesto má byť veľmi husté, avšak ak sa vám nedarí ho premiešať poriadne, pomôžte si pridaním niekoľkých lyžičiek vody. Hotové cesto formujeme do tvaru cookies a ukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Cookies zvrchu stlačíme prstami, aby boli tenšie. Pečieme ich cca 15 minút na 175˚C do zlatista. Po vybratí ich ihneď zvrchu potlačíme vidličkou – tým nadobudnú neodolateľné chrumkavé okraje a jemné vnútro.

 


Stránka 8 z 11

Zoznam receptov: