Bezlepkové smotanové trojuholníky

Potrebujeme:
600 g bezlepkovej múky Schúr MixB / Promix Alfa, 400 ml kefírového alebo
acidofilného mlieko (príp. cmar, zákysanka), 100 ml oleja, 1 kocku droždia, 2 PL kryštálového
cukru, 2 KL soli
Na plnku:
400 g kyslej smotany (16%), 6 strúčikov cesnaku (minimálne), 1 KL soli,
okrem toho: 1 rozšľahané vajce na potieranie trojuholníkov a sezamové semienka, prípadne
rasca
Postup:
Všetky suroviny na cesto poriadne vymiesime a hotové cesto necháme vykysnúť.
Kvások nie je potrebné robiť osobitne, stačí kefírové mlieko mierne zohriať a droždie iba priamo
rozmrviť do múky. Po vykysnutí cesto rozdelíme na pracovnej doske na tri rovnaké časti. Každú
časť rozvaľkáme do obdĺžnika, potrieme 1/3 plnky, (túto si pripravíme vymiešaním smotany s
pretlačeným cesnakom a soľou), zrolujeme a nakrájame ostrým nožnom cik-cak na trojuholníky.
Tieto poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom,
povrch jemne posolíme a posypeme semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 15-20
minút (prvých cca 7 minút so zaparením– na spodok rúry dáme plech s vriacou vodou).
Vegan verzia (bez lepku, mlieka a vajec)::
Namiesto kefíru použijeme zakysaný sójový nápoj,
namiesto smotany zakysanú sójovú smotanu a trojuholníky potrieme rozpusteným Alsanom
alebo iným tukom či olejom.