Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Čo bolo

2023

Mikulášske stretnutieBanská Bystrica, 02.12.2023

Ryžové hody v KC FončordaBanská Bystrica, 24.11.2023

Prednáška "Mikrobióm a celiakia", varíme z cukety a tekvice, Zvolen, 11.11.2023

Výročná členská schôdzaBanská Bystrica, 01.04.2023

 

2022

Mikulášske stretnutieBanská Bystrica, 17.12.2022

Palacinkové hody v KC FončordaBanská Bystrica, 02.12.2022

Olympiáda vo varení bryndzových pirohov, Zvolen, 20.08.2022

Schär foodtruck v SC EuropaBanská Bystrica, 19.06.2022

Pohánkové stretnutie v KC FončordaBanská Bystrica, 15.06.2022

Výročná členská schôdzaBanská Bystrica, 23.04.2022

 

2021

Prevzatie Mikulášskych balíčkov, Banská Bystrica, 04.12.2021

Fončorďácke komunitné hody - mrkvová slávnosť (online), Banská Bystrica, 26.11.2021

Prednáška "Prečo dodržiavať bezlepkovú diétu" + kačacie hody, Banská Bystrica, 23.10.2021

Výročná členská schôdza, Banská Bystrica, 26.06.2021

Dni mesta - Stretnutie mimovládnych organizácií, Banská Bystrica, 18.06.2021

 

2020

Mikulášske stretnutie, Banská Bystrica, 04.12.2020

Výročná členská schôdza, Banská Bystrica, 20.06.2020

 

2019

Mikulášske posedenie, Banská Bystrica, 07.12.2019

Slávnosť cestovín, Banská Bystrica, 22.11.2019

Tekvicové hody spojené s prednáškou na tému "Čo sa deje v organizme, keď celiatik nedodržiava diétu", Banská Bystrica, 09.11.2019

Olympiáda vo varení bryndzových pirohov, Zvolen, 15.09.2019

Výlet na Salaš Zbojská, Pohronská Polhora, 04.05.2019

Gluten Free Praha, (zabezpečuje si každý člen individuálne), 18.05.2019

Prezentačná akcia s Novalimom, Zvolen, 23.03.2019

Výročná členská schôdza, Banská Bystrica, 09.03.2019

Pozvánka do Rádia Lumen a diskusia na tému " Celiakia - Príznaky, diagnóza a liečba neznášanlivosti lepku", Banská Bystrica, 15.02.2019

 

2018

Mikulášske stretnutie, Banská Bystrica, 01.12.2018

Slávnosť strukovín, Banská Bystrica, 21.11.2018

Prednáška + kurz kváskovania, Zvolen, 30.10.2018

Októbrové stretnutie v CVČ Havranské, Banská Bystrica, 04.10.2018

Anti Handicap Day, Banská Bsytrica, 29.09.2018

Olympiáda vo varení bryndzových pirohov, Zvolen, 16.09.2018

Septembrové stretnutie v CVČ Havranské, Banská Bystrica, 06.09.2018

Autobusový zájazd na výstavu Gluten Free Expo, Trenčín, 02.06.2018

Prednáška na tému Celiakia, Zvolen, 16.05.2018

Kurz bezlepkového kváskovania, Banská Bystrica, 21.04.2018

Výročná členská schôdza, Banská Bystrica, 17.03.2018




 

 

2017

STRETNUTIE CELIATIKOV V BRNE

kedy: 14. 10. 2017 (sobota)

kde: Kongresové centrum BVV

 

Tejto jesennej sobote počasie prialo - rannú hmlu rýchlo vytlačili teplé slnečné lúče, ktoré členom zájazdu vyčarovali príjemnú atmosféru už na začiatku cesty. Naším cieľom bolo Kongresové centrum Brnenského výstaviska, ktoré otváralo svoje bránky o 8:30 h pre členov Klubu celiakie Brno a pre ostatnú verejnosť o 9:00 h. Na návštevníkov čakali predajcovia bezlepkových produktov a vábili nás hlavne bezlepkových pečivom (rožky, bagety, kaiserky, pletenky, záviny, bábovky...) a bezlepkovými zákuskami (krémeše, veterníky, špice, punčové rezy, linecké pečivo...). Ďalšiu širokú ponuku tvorili bezlepkové múky, chlebové zmesi, strúhanky, kaše, müsli, keksíky, ochucovadlá, vaflové trubičky, cestoviny a veľa, veľa iného. V hale rozvoniavali bezlepkové hot-dogy a bezlepková pizza a vytrvalo dráždili naše chuťové bunky. Výhodou bolo, že predajcovia ponúkali možnosť objednať si ich tovar predom cez internetovú stránku http://www.klubceliakie.cz/ a potom už len stačilo objednávku si vyzdvihnúť na akcii - účastník sa tak nemusel obávať, že by sa mu tovar neušiel. Predajcovia ponúkali možnosť ochutnávok svojich produktov, a tak sme ochutnávali, porovnávali, vyberali a nakupovali. Nakupovalo sa v českých korunách a ceny boli nižšie ako pri bežnom predaji v kamenných predajniach.

O 10:00 h v samostatnej sále začínal odborný program, ktorý spočíval v prednáškach špičkových odborníkov ako sú MUDr. Jabandžieva, MUDr. Packovej a MUDr. Bartuška.

Utvrdili sme sa v informáciách, ktoré sú už celiatikom známe ako napríklad, že celiakia je imunitné ochorenie tenkého čreva, jej spúšťačom je príjem gluténu, ktorý sekundárne spôsobuje znížený príjem živín a pod. Boli nám opísané príznaky celiakie v detskom veku a v dospelosti a autoimunitné choroby, ktoré sa „radi“ pridružujú k celiakii (napr. diabetes melitus 1.typu, autoimunitná thyreoiditída, autoimunitná hepatitída...).

Dozvedeli sme na, že:
- pri diagnostike celiakie je nevyhnutná endoskopia a že domáce testy založené na vlastnom odobratí krvi pichnutím sa do prsta sú len veľmi všeobecné, ich výsledok je orientačný a zároveň nepostačujúci na jednoznačné stanovenie diagnózy celiakia,
- bezpečné množstvo denného príjmu gluténu je menej ako 10mg/deň a
- k poškodeniu črevnej sliznice dochádza pri príjme gluténu 100mg/deň.

Stále platí, že pri celiakii je nevyhnutné 100%-né celoživotné dodržiavanie bezlepkovej diéty a žiaľ celiakiu možno diagnostikovať v každom veku.

V Českej republike (ďalej len „ČR“) je vyvíjaná snaha, aby bezlepkové potraviny bolo možné dostať na lekársky predpis podľa vzoru Slovenskej republiky, pretože teraz v ČR platí, že zdravotné poisťovne poskytujú pacientov s diagnózou celiakia len príspevok na nákup bezlepkových potravín...

OZ Celiastred zorganizovalo tento zájazd za finančnej podpory mesta Banská Bystrica.

Mirka Turčanová



 

PREDVIANOČNÉ STRETNUTIE

kedy: 09. 12. 2017

kde: budova Allianz – Slovenská poisťovňa, Dolná ulica 62, Banská Bystrica

V tomto rýchlo plynúcom predvianočnom čase je milé, keď si dokážeme nájsť čas, aby sme sa ako členovia OZ Celiastred na chvíľku stretli - v kruhu známych, ktorých spája rovnaká téma „celiakia“, porozprávali a strávili príjemné chvíle. Už tradične táto akcia patrí čo do účasti k najpočetnejším. Odovzdávanie mikulášskych balíčkov si nenechá nikto ujsť a tento rok si pán Mikuláš počínal naozaj znamenite. Pripravené dobroty sa len s námahou zmestili do veľkých tašiek. Medzi iným na každého čakal jemný chlebík, sladký závin, ryžové rezance, mini bagety, muffiny, ryžové chrumky, bezlepkové pivo, vianočné oblátky, trubičky Alasky...

 

Nemalým záujmom bola zahrnutá predajkyňa bezlepkové pečiva a zákuskov z Večierky (roh Národnej ulice č. 9, Banská Bystrica) a zástupca obchodíku U Materinej dúšky s raw – bio – celia – dia produktami (P.O.Hviezdoslava 20, Zvolen).

Nemožno zabudnúť na stôl so sladkými a slanými maškrtami, ktoré mali rozmaznať naše chuťové bunky. Veľkému úspechu a bleskovému zjedeniu sa tešila pečená kačka, ktorou nám urobila radosť mamina Sisi Miklošovej. Ďalšou mňamkou boli žĺtkové rezy, maková torta, škoricovníky, bábovka, linecké koláčiky... Ochutnávalo sa bez obmedzenia...

Za OZ Celiastred praje

Janka Hícová (predsedníčka),
Sisa Miklošová (podpredsedníčka),
Erika Plšková (hospodárka),
Mirka Turčanová (tajomníčka),
Dáška Sčenská,
Linda Grollmusová a
Mirka Palúchová

pokojné Vianoce a šťastný nový rok,
aby sme sa takto so spolupatričnosťou, radosťou a ochotou stretli aj v roku 2018...

 

 


 

CELIAKIA A INÉ OCHORENIA SPOJENÉ S LEPKOM

JE BEZLEPKOVÁ DIÉTA VŽDY POTREBNÁ?

diskusné fórum spojené s ochutnávkou výrobkov spoločnosti Schär

kedy: 19. 06. 2017 (pondelok), od 17:00 – do 18:00h
kde: Mestská obývačka mesta Žiar nad Hronom

 

Síce bol prvý pracovný deň, kedy sa mnohí ešte len „rozbiehajú“, ale to neplatilo pre účastníkov prednášky zaoberajúcou sa témou celiakia. Už miesto akcie – Mestská obývačka mesta Žiar nad Hronom (nachádzajúca sa v budove plavárne) – na mňa pôsobilo príjemným dojmom. Každý si mohol nájsť to svoje miestečko, ktoré by mu vyhovovalo – sedenie za stolom alebo v pohodlných kreslách a na gauči. Na prítomných čakalo občerstvenie, súčasťou ktorého bol aj vynikajúci bezlepkový koláčik, ochutnávka bezlepkových výrobkov spoločnosti Schär a darček v podobe tašky od spoločnosti Schär s informačnými materiálmi.

MUDr. Renáta Szépeová, PhD. (námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Všeobecnej nemocnice Žiar nad Hronom) viedla prednášku na vysokej odbornej úrovni a zároveň čo najzrozumiteľnejšie nás poučila o danej problematike. Svoj úvod venovala základnému výkladu, ktoré obilniny sú pri bezlepkovej diéte zakázané (pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda...). Vysvetlila, že celiakia a alergia na lepok sú dve rôzne diagnózy. Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, kde pri prijímaní gluténu tento úplne ničí sliznicu tenkého čreva a vyhladzuje jej klky. Alergia na lepok je menlivá – ako sa objaví, tak môže zmiznúť. Pri celiakii aj pri alergii na lepok máte nárok na predpis bezlepkových potravín na lekársky predpis. Ale je tu ešte tretia cesta: Pacienti, ktorí nie sú celiatici, nepotvrdila sa pri nich ani alergia na lepok a napriek tomu im lepok spôsobujem problémy (majú množstvo črevných a mimočrevných príznakov) patria do skupiny pacientov s neceliakálnou gluténovou senzitivitou.

Mnohí sme o tom už počuli a MUDr. Szépeová to tiež potvrdila, že bezlepková diéta sa stáva módnym hitom a bezlepkovo sa často stravujú aj ľudia, ktorí to po zdravotnej stránke nepotrebujú. Títo ľudia by si mali uvedomiť, že sa pri tom vystavujú riziku zníženého príjmu vlákniny a niektorých dôležitých vitamínov a minerálnych látok. Radia sa medzi nich aj celebrity ako tenista Novak Djokovič a herečka Gwyneth Paltrow.

Na stretnutí bola prítomná aj nutričná poradkyňa spoločnosti Schär Ing. Jarmila Kabátová, ktorá prítomných informovala o vybraných produktoch tejto spoločnosti. Medzi iným sme sa dozvedeli, že je vyvíjaná snaha, aby chlebíky Meisterbäckers boli od 1. októbra tohto roku na lekársky predpis.

Na záver sa nám prihovoril Mgr. MVDr. Branislav Jaďuď, MBA (riaditeľa nemocníc Svet zdravia Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica), vyjadril dobrý pocit k danej akcie a vrelo poďakoval za našu nemalú účasť.

 

Mirka Turčanová

Svet zdravia, a.s. - Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom

http://zh.svetzdravia.com/aktuality/a753_diskusne-forum-v-mestskej-obyvacke


 

 

PARADAJKOVÉ HODY

kedy: 10. 11. 2017

kde: Komunitné centrum Fončorda, Banská Bystrica

 

Milí priatelia, touto cestou sa Vám chceme všetkým poďakovať za aktívnu pomoc pri organizovaní a zabezpečení jednej z najväčších akcií, akú každoročne v Komunitnom centre Fončorda pre verejnosť robievame. Bez pomoci mnohých dobrovoľníkov by sa to zvládnuť nedalo. Spoločne sme to ako tím opäť zvládli na výbornú, čo potvrdila krásna účasť, množstvo usmiatych dospeláckych i detských tvárí pri príchode aj odchode. Prvok, ktorý sme si tento rok ako symboliku spájania vybrali - PARADAJKY, boli naozaj všade prítomné. Multikultúrne prepojenie Slovenska a španielska sa nám podarilo. Či už v chutnom paradajkovom menu, v paradajkovom chlebe a paradajkovej polievke nášho gurmána, kuchára a šoumena Jožka Hucmana, v chleboch s paradajkovou salsou a španielskych špecialitách Gaspacho od našich milých španielskych hostí študentov z EF UMB, v originálnej celiatickej polievke i avokádovo-paradajkovej pomazánke od členiek OZ Celiastred (Janka Hícová, Sisa Miklošová, Slávka Nováková, Terka Ondrušíková, Janka Pondelíková).

Tvorivé dielničky boli ako inak paradajkové, antistresové paradajky "šli na odbyt" - ďakujeme za tento nápad Mirke Korinekovej a pomoc s ich prípravou usmievavým členkám OZ SPOSA BB (Majke Helexovej, Milici Kolarovej, Zinke, Norike) a za výrobu šperkov - áno aj to sa podarilo vyrábať, pekné prívesky a vkusné náušničky s drobnými paradajkami vďaka našej aktivačnej pomocníčke Alenke Slivkovej a dievčatám Terke Žabkovej a Klaudike Karovej. O športové paradajkové súťaženie pre 2 triedy detí zo ZŠ Moskovská sa postarali pracovníčky CVČ Havranské. Nikto neostal smädný vďaka kávičkám a bylinkovým čajíkom Anky Drevickej a šikuľkám dohliadajúcim na poriadok a systém v kuchyni z OZ AkSen Natálii Ceglédyovej a Majke Lehockej. Kreatívnymi paradajkovými nápadmi opäť nesklamal senior Jožko Debnár. Všetkých nás potešili prezentácie o Španielsku a slávnostiach paradajok "Tomatina" mládežníkov zo zeme slnka a paradajok Španielska Marty Gomez, Isama Vinyes Bassa, Gustava Riva Sainz a Lucky Randovej. Úsmev vyčarili na tvári malé tanečnice a tanečníci z Mini disca Sonyta Music pod vedením Katky Matulovej. Chutnou bodkou bola torta v tvare paradajok, ktorú nám s láskou upiekla naša zručná komunitná cukrárka Andrejka Lihanová. Atmosféru paradajok dotvorili krásne paradajkové pozdravy detičiek MŠ Nová, ZŠ Narnia a ZŠ Radvanská. O presuny nábytku, prípravy pred a po podujatí sa postarali ochotní parkuristi z OZ SFF Jakub Forgács a Karol Hajny. Za pekné plagátiky, prevoz nákupov, moderovanie a zúčtovanie sa postarala Dianka Javorčíková. Dievčatá z OZ KOMPAS-centrum rozvoja prispeli odvozom surovín, odmenami pre deti, distribúciou letákov a organizačnou výpomocou. Erika Karová z OZ BCF sa ako vždy postarala o bannery, nástenky, fotky i odmeny pre deti. Magduške Bernátovej ďakujeme za videá, Jožkovi Hucmanovi aj za výpožičku stanu. Za mediálnu pomoc patrí poďakovanie redakciám Priekopník, bystrica24.sk, ECHO, Mybystrica ale i weby Mesta BB. Za finančnú podporu ďakujeme VMČ č.4 - našim poslancom a členom OR Fončorda. Snáď som na niekoho nezabudla, ak áno, prosím pripomeňte sa!

Krásne nám opäť spolu bolo a slogan "pestujeme vzťahy" sme naplnili.
Spoločne sme reprezentovali náš "komunitný dom" - Komunitné centrum Fončorda, zručných a ochotných ľudí v ňom i zo sídliska Fončorda.

http://www.priekopnik.sk/pozvanka-na-paradajkove-komunitne-hody/
http://bystrica.dnes24.sk/oblubene-sidliskove-slavnosti-su-spat-bystrica-zazije-paradajkove-hody-283454
https://mybystrica.sme.sk/c/20685431/na-foncorde-pripravuju-paradajkove-komunitne-hody.html

K akcii bol zriadený samostatný profil eventu na FB: https://www.facebook.com/events/1744083745666271/

Všetky pozvánky, promo a fotky boli aktualizované priebežne a nájdete ich v archíve na FB KCF:
https://www.facebook.com/Komunitn%C3%A9-centrum-Fon%C4%8Dorda-1488835538045016/?fref=ts

Dovidenia o rok priatelia na sídliskových hodoch!
S pozdravom a vďakou každému z Vás,

Ing. Silvia Žabková, Mgr. Diana Javorčíková
Pracovníčky pre komunitný rozvoj Mesta Banská Bystrica
Koordinátorky činnosti a aktivít Komunitné centrum Fončorda

 

 


 

KVÁSKOVANIE

bezlepková akcia v Komunitnom centre Fončorda
17. 06. 2017 (sobota)


"Kváskovali sme" alebo "Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť."


Naše stretnutie 17. 06. 2017 v Komunitnom centre Fončorda sa aj napriek nepriazni počasia vydarilo. Plánovaný guláš a špekáčiky sme síce nerobili, ale o to viac sme sa mohli venovať fenoménu dnešných dní, ktorým je kváskovnie. Naše šikovné členky Slávka a Linda pre nás pripravili praktické ukážky na profesionálnej úrovni. Videli sme kompletný proces výroby kváskového chlebíka od prvých krokov až po konečnú verziu chutného a zdravého chlebíka vytiahnutého priamo z rúry. Spoznali sme rôzne detaily a finty, ktoré je dobré využiť. Zoznámili sme sa s prísadami a aj novými múkami, ktoré môžeme my „bezlepkáči“ používať. Bolo to stretnutie plné nových informácií, otázok a odpovedí s chutnou odmenou na konci.

Odniesli sme si domov kvalitný kvások a výborne spracovaný návod v tlačenej forme s presným postupom ako kváskovať. Veľké poďakovanie patrí naším členkám Slávke a Linde za to, že sa podelili o svoje skúsenosti a krásne názorne nám všetko vysvetlili a ukázali.

Na našom stretnutí sme si pochutili aj na dobrotách, ktoré priniesli naši členovia na spoločný stôl a ten sa bohato prehýbal pod niekoľkými druhmi chlebíkov, avokádovou a cícerovou nátierkou, chutnou zeleninkou z vlastnej záhrady, výborným dipom z kyslej smotany a sladkými doma robenými aj v obchode objavenými dobrotami. Bonusom na našom stretnutí bol dar od rodiny Sukupovcov, ktorí nám poslali výborné bezlepkové pivo. Za čo veľmi ďakujeme.

A veľké poďakovanie patrí aj Komunitnému centru Fončorda, ktoré nám poskytlo svoje priestory. Je to krásne miesto, kde sa ľudia vždy cítia výborne a ako doma.

Sisa Miklošová

 

 


 

 

DEŇ KREATÍVCOV

popoludnie s Komunitným centrom Fončorda
26. 05. 2017 (piatok)

 

Každý človek je vraj tvor tvorivý. Máme „TO“ všetci v sebe, len nie každý to hľadá a objaví. Ak sme však kreatívni, pokúšame sa skúšať a objavovať nové veci, môžeme zistiť dovtedy nepoznané rozmery našich schopností, zručností a talentov…

Komunitné centrum Fončorda v Banskej Bystrici je presne ten priestor, miesto pre všetkých, ktorí chcú, môžu a majú záujem, vydať sa na dobrodružstvo spoznávania. A môžeme potvrdiť – obyvatelia nášho mesta a sídliska sú skutočne kreatívni! Počasie nám prialo a tak sme komunitnú záhradu premenili na ateliér šikovných umelcov – maliarov, šperkárov, cukrárov, výrobcov dekorácií, hračiek, krajčírov, eko aktivistov. Tí sa mohli pochváliť svojimi krásnymi prácami, podeliť sa o skúsenosti pri ich výrobe s inými. Len tak, pre radosť, zdieľanie skúseností… A keďže lepšie, ako len vidieť a obdivovať, je vyskúšať si, dostal každý kto chcel, možnosť vybrať si workshop na niektorom zo stanovíšť, ktoré mu bolo blízke.

Deti aj dospelí maľovali na odznaky, tričká, hodváb, vyrábali šperky z cernitu i koráliek, plietli z papiera, skúšali hačkovať bábiky a zvieratká, kreatívne sa fotili, vyrábali eko peňaženky, zacvičili si jogu, nechali sa roztancovať orientálnymi tanečnicami, obdivovali ručné práce našich seniorov. Okrem výrobkov pre radosť návštevníci pomohli aj komunitnému centru, v cik cak krajčírskej dielni šili návleky na poškodené stoličky a vyrobili krásne tričká pre dobrovoľníkov.

Komunitný stôl sa prehýbal pod pochúťkami, tiež kreatívnymi čo do prípravy i výzdoby – všetko samozrejme pripravené zdravo a s láskou. Členovia komunity našich priateľov celiatikov pripravili a ponúkali skvelé chutné bezlepkové pomazánky, chlebíky, slané i sladké koláčiky. Nasýtené boli teda aj oči, duše, i brušká, doslovne.

Komunitné podujatia ako toto sú nielen príležitosťou na spájanie sa, nadväzovanie kontaktov, pri príprave sa prejavuje aj súdržnosť a sila komunity. Tá naša je živá, životaschopná, priateľská, otvorená, spolupracujúca a tiež citlivo integrujúca zdravých i zdravotne znevýhodnených. Vidieť autistické dieťa pokojne sedieť v exteriérovej obývačke vedľa hlučne debatujúcich dospelých, mladých ľudí s viacnásobným postihom, ako sa spokojne zapájajú do aktivít a zdravých a tí sú im nápomocní, to je to ten najkrajší obrázok a dôkaz toho, že inklúzia v praxi existuje.

Symbolickú bodku sme urobili v závere popoludnia, spoločne sme všetci do veľkorozmerného črepníka zasadili slnečnice, darček od fanynky z Fončordy pani Marcelky Halamovej. Budeme sa o ne starať, aby porástli tak, ako naše spoločenstvo v komunitku. Ozaj, toto všetko dokážu naplánovať, zorganizovať a užiť si spolu dobrovoľníci. Skvelé, však?

Ď A K U J E M E za AKTÍVNU POMOC pri prípravách a na stanovištiach mládeži zo ZŠ Narnia, ZŠ Moskovská, rodičom z OZ SPOSA BB, OZ BCF, seniorom z oz AkSen, EnviroFuture, oz Tvorivé Slovensko, brušným tanečniciam z ISIS Bellydances, Jogovej spoločnosti, OZ Celiastred, CVČ Havranské a tiež amatérskym lektorkám na workshopoch p. Stankovej, Lucii Šúrikovej a Adi Lihanovej. Za návštevu p. vychovávateľkám a deťom z ŠKD Moskovská, ako aj Janke Slanej.

 

Silvia Žabková KCF

 

Poďakovanie patrí našim členom, ktorí sa podieľali na príprave bezlepkových dobrôt a ich prezentácii na akcii Deň kreatívcov. Veľké poďakovanie patrí Slávke Novákovej, Janke Hícovej, Vlaďke Marciovej a Silvii Miklošovej.

Silvia Miklošová


 


 

 

ŽIVOT S CELIAKIOU – AKO SA TO DÁ

beseda pre verejnosť v Komunitnom centre Fončorda
16. 05. 2017 (utorok)

 

Milí priatelia,
ďakujeme krásne za účasť na akcii v Komunitnom centre Fončorda. Posielam Vám poďakovanie, ktoré KCF uverejnilo na Facebooku..

Siliva Miklošová

 

Život s akýmkoľvek zdravotným postihom alebo znevýhodneným, prináša do života tých, ktorých sa týka i ostatných rodinných príslušníkov veľa obmedzení. Bez trpezlivosti, dôslednosti, pomoci, dostatku kvalitných informácií na zorientovanie sa v problematike, to nejde.

Je to tak aj s celiakiou- trvalou neznášanlivosťou imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom, ani prísť s ním do kontaktu.

Vďaka besede s členmi OZ Celiastred sa ľudia mohli v Komunitnom centre Fončorda dozvedieť o tomto, doslova tichom zabijakovi zdravia. Štatistiky sú alarmujúce, mnohí netušia, iní neriešia a telo postupne zlyháva.

Ďakujeme za veľmi zaujímavé informácie, praktické rady o diagnostikovaní, o pomoci a podpore, za receptúry, publikácie o tejto téme a za bohatý ochutnávkový stôl s celiatickými pochúťkami, ktorý nám komunita celiatikov pripravila. Tešíme sa na ďalšie príležitosti na stretnutia a spoluprácu.

Pretože aj o celiakii hovoriť treba. Veľa, viac....

Silvia Žabková KCF


Dňa 16. mája 2017 OZ Celiastred prijalo ponuku Komunitného centra Fončorda usporiadať v ich priestoroch besedu na tému "Život s celiakiou - ako sa to dá", a tak sme sa v tento deň o 17:00h stretli v bývalej MŠ na Havranskom 9, Banská Bystrica. Na toto stretnutie bola pozvaná široká verejnosť a členovia nášho združenia. Členovia OZ zúčastnených informovali o celiakii, jej prejavoch a diagnostike, o bezgluténových potravinách, o príspevkoch od ÚPSVaR a ďalších nárokoch a výhodách, o predpise dietetických potravín na recept a mnohom ďalšom. Postarali sme sa aj o bezgluténové pohostenie. Naši priatelia i my sme mohli ochutnať viac druhov koláčikov, výborný kváskový chlieb, či cesnakové trojuholníky, ktoré pre nás s láskou napiekli niektoré naše členky. V družnom rozhovore sme zostali na priateľskom posedení až do večera.

Týmto ďakujeme za milé prijatie Komunitnému centru Fončorda (už teraz sa tešíme na našu ďalšiu spoluprácu) a našim žienkam za občerstvenie.


Peťa Paulisová



 

 

GLUTEN FREE EXPO 2017, EXPO CENTER A.S., TRENČÍN, 28. – 29. apríl 2017

 

29. apríla 2017 (sobota) sme sa zúčastnili výstavy Gluten Free Expo 2017, ktorá sa konala na Výstavisku Expo Center Trenčín. Odhadujem, že za OZ Celiastred. pricestovalo okolo 40 ľudí – väčšina s využitím organizovanej autobusovej dopravy, ale boli aj takí, ktorí uprednostnili dopravu individuálnu.

Výstava sľubovala bohatý program s množstvom vystavovateľov bezlepkových produktov, prednášky o celiakii, kuchársku šou, súťaže a veľa iného. Pre účastníkov od 15 rokov bolo stanovené jednotné vstupné 2,-Eur, v cene ktorého bol čo do obsahu tak aj do celkového prevedenia kvalitný časopis BEZlepku 2017. Celé 2 poschodia pavilónu boli zaplnené stánkami, v ktorých výrobcovia, predajcovia či distribučné firmy propagovali bezlepkový sortiment od bezlepkového chleba, pečiva, zmesí na pečenie, múk, kaší, ochucovadiel, pudingov, kypriacich práškov, cestovín, čokolád a iných cukroviniek, chrumiek až po sušené ovocie, oblátky, sirupy, kávy a čaje, pivo či probiotické produkty a liečebnú kozmetiku. Ponuka bola naozaj široká, ale pre mňa za veľký nedostatok a sklamanie považujem, že v mnohých stánkoch sa dali bezlepkové produkty len pozrieť, prípadne ochutnať, ale nedali sa kúpiť.

Nemalá účasť návštevníkov bola pri stánku spoločnosti Schär, ktorá každému účastníkovi predom zaregistrovanému cez internet darovala prezent v podobe výrobkov značky Schär a ďalší darček sa dal vytočiť na kolese „šťastia“. V tomto pavilóne bolo vyhradené miesto aj pre kuchársku šou, kde prebiehali ukážky bezlepkového varenia.

Návštevníci, ktorí stihli počas výstavy vyhladnúť, mohli vyskúšať bezlepkové občerstvenie, v ponuke ktorého bol napríklad divinový burger, zemiakové či tekvicové placky, kuracie špeciality či brazílske pao.

V druhom pavilóne prebiehali prednášky odborníkov. Ako prvá vystúpila MUDr. Božena Pekárková, gastroenterologička Polikliniky Trnava. Zdôraznila, že celiakia je celoživotná choroba založená na celoživotnom dodržiavaní bezlepkovej diéty, vysvetlila aké sú jej typické a atypické príznaky... Upozornila, že ovos nie je vhodný na konzumáciu celiatikom, lebo síce výskumy preukázali, že niektoré druhy ovsa pestované v severských krajinách neobsahujú alergénne celiakálne aktívne bielkoviny, ale ovos pestovaný v našich podmienkach je sekundárne kontaminovaný počas jeho samotného pestovania z dôvodu praktizovania striedavého hospodárstva, počas žatvy, skladovania a jeho samotného spracovania.

Ďalšou prednášajúcou bola Ing. Jarmila Kabátová, nutričná poradkyňa spoločnosti Schär, ktorá sa venovala medzi iným tiež problematike ovsa a uviedla, že spoločnosť Schär zaradila do svojej ponuky aj produkty obsahujúce ovos, ale že táto spoločnosť pestuje ovos na vlastných poliach a kontroluje, aby nedochádzalo ku kontaminácii. Bezlepkové potraviny môžu obsahovať do 20mg/kg lepku, aby mohli byť deklarované ako bezlepkové. Ing. J. Kabátová uviedla, že celiatik konzumáciou takýchto potravín denne príjem cca 5mg lepku a výskumy preukázali, že pri príjme cca 10mg gluténu denne, by sa tento príjem nemal prejaviť na sliznici tenkého čreva. Prijímanie vyšších dávok už môže mať negatívny dopad na črevnú sliznicu.

Súčasťou prednášok bolo premietanie filmu The Celiac Project od amerického režiséra Michaela Frolichsteina, Film bol v pôvodnom znení s českými titulkami a dokumentoval život ľudí pred a po diagnostikovaní celiakie so snahou informovať dotknutých o tejto chorobe a o jej príznakoch, ktoré sa môžu u každého jedinca začať prejavovať rozdielne, upovedomiť širokú verejnosť, aby vedeli celiatikov pochopiť a rešpektovať, že bezlepkovú diétu je nevyhnutné dodržiavať nepretržite a 100%-ne a apelovať na lekárov, aby sa o túto chorobu viac zaujímali, lebo častokrát jej príznaky spejú k stanovovaniu nesprávnych diagnóz a k zdĺhavému procesu k jej samotnému odhaleniu.

http://www.celiacproject.com/

Mirka Turčanová

 

V Trenčíne bolo veľmi dobre a človek si medzi ostatnými rovnakými ľuďmi prišiel celkom zdravý. Tento dojem podporilo aj to, že sme mohli všetko ochutnávať a veľa z toho aj kúpiť. Páčili sa mi prednášky i film.

Peťa Paulisová


 


 

Výročná členská schôdza OZ Celiastred

 

 

Milí členovia OZ Celiastred,

chceme sa Vám týmto poďakovať za hojnú účasť na našej VČS, ktorá sa konala 11. marca 2017 v Banskej Bystrici, za Vaše príspevky v hodnotnej diskusii a aj za dobroty, na ktorých sme si spoločne pochutnali.

Na stretnutí bolo možné zaplatiť členský príspevok na rok 2017 vo výške 10,- €.

 

Ak ste nemali možnosť zaplatiť členské v hotovosti, môžete ho uhradiť

na číslo účtu OZ Celiastred:

SK50 5600 0000 0012 8098 4001.

Do poznámky v bankovom príkaze uveďte meno platiaceho člena, aby sme

vedeli Vašu platbu priradiť. Termín na zaplatenie je do 30. apríla 2017.

 

Od 1. mája 2017 informačné maily a pozvánky na akcie združenia budú zasielané len členom, ktorý uhradili členské na aktuálny rok a to z novej emailovej adresy OZ Celiastred - celiastred@gmail.com

Každý platiaci člen si na VČS prevzal receptár nášho OZ Celiastred v tlačenej forme, list kuchárovi, ktorý sme Vám posielali aj do mailov a v prípade záujmu bolo možné prevziať si tlačivo na poukázanie 2% zo zaplatenej dane. Už teraz ďakujeme všetkým darcom za poukázané prostriedky, ktoré budeme môcť spoločne využívať na naše akcie.

 

Program VČS:

Po otvorení schôdze a príhovore predsedníčky Janky Hícovej sme spoločne:

  • schválili nových členov nášho výboru a revíznej komisie a týmto sa chceme poďakovať za ich ochotu aktívne spolupracovať na organizovaní akcií OZ Celiastred,

  • prebrali sme správu o činnosti združenia v roku 2016, pripomenuli sme si naše stretnutie v uplynulom roku (VČS, turistický výlet na Urpín, Dni originality v Trenčíne, Zemiakové hody na Fončorde, Odborný seminár o celiakii v Bratislave a Mikulášske stretnutie v BB),

  • schválili sme návrh rozpočtu na rok 2017 a navrhli plán činnosti na rok 2017, takže sa spoločne môžeme tešiť na Gluten Free Expo v Trenčíne v sobotu 29. apríla 2017, na turistiku do okolia BB v máji alebo júni, na spoločné kváskovanie a Schär day v septembri a na predvianočné stretnutie v decembri 2017.

Veľké poďakovanie patrí aj predajcom, ktorí sa zúčastnili nášho stretnutia a to:

  • Liptovské pekárne a cukrárne VČELA - Lippek, ktorých výrobky nájdete v Národnej ulici v BB v predajni Večierka

  • Živa - Centrum zdrawej krásy

https://www.facebook.com/%C5%BDiva-Centrum-zdrawej-kr%C3%A1sy-904746159662313/?fref=ts, ktorej predajňu nájdete na J. Kozačeka 13 (pri Tržnici) vo Zvolene

 

Výnimočnými hosťami na našom stretnutí boli manželia Sukupovci, ktorí sú organizátormi bezlepkovej udalosti roka 2017 a to výstavy

Gluten Free Expo Slovakia, ktorá sa bude konať 28. - 29. apríla 2017 v Trenčíne.

Vďaka ich prítomnosti sme sa dozvedeli množstvo informácií o pripravovanej udalosti, ktorá bude spojená s predajom bezlepkových výrobkov na výstavisku EXPO CENTER, a.s. v Trenčíne. Pripravujú sa PREDNÁŠKY odborníkov z oblasti zdravia a výživy, KUCHÁRSKA ŠOU so šéfkuchárom Wellness Hotela Chopok, SÚŤAŽE o bezlepkové výrobky a kvalitné domáce spotrebiče a PREMIETANIE dokumentárneho filmu o celiakii. V cene vstupenky 2 EUR dostaneme časopis - ročenku BEZlepku 2017. Pripravené sú aj ďalšie darčeky a príjemné prekvapenia. Všetci sme srdečne pozvaní na dvojdňové podujatie BEZLEPKOVÉHO SVETA pripraveného pre nás.

 

Na tejto akcii sa naše OZ Celiastred zúčastní v sobotu 29. apríla 2017. Pripravený máme spoločný autobus, ktorým sa odvezieme priamo na miesto konanie akcie. Odchod bude v skorých ranných hodinách z BB, s prípadnou zastávkou vo Zvolene. Po príchode do Trenčína strávime skvelý deň v bezlepkovom svete a návrat do BB plánujeme v podvečerných hodinách. Poprosíme platiacich členov nášho OZ, ktorí majú záujem o tento výlet, aby sa prihlasovali na e-mail si.mik@centrum.sk s informáciou o počte zúčastnených osôb - rodinní príslušníci sú samozrejme vítaní.

Informácie o tejto akcii sa stále aktualizujú a tie najnovšie hovoria, že bezlepkový bufet na kolesách nám ponúkne zemiakovo - tekvicové placky, divinový burger, kurací burger, kuraciu tortilu, syrovú tortilu, domácu štrúdlu..

Partnerom akcie je aj spoločnosť Schär, ktorá bude rozdávať darčeky. Ak máte záujem o PREKVAPENIE zdarma, ktoré si vyzdvihnete priamo v ich stánku, je nutné registrovať sa na nižšie uvedenej adrese:

http://drschaereventregistration.azurewebsites.net/live/63997f65-c760-4c83-91ee-f58026be5ddb.html

 

Tešíme sa na Vašu účasť na pripravovaných akciách OZ Celiastred a želáme krásne dni

za OZ Celiastred

Miklošová Silvia

 

Liptovské pekárne a cukrárne Včela - Lippek, k.s.

 


 

 

Celiakia a potraviny
Odborný seminár pre pacientov s ochorením celiakia

 

Milí členovia OZ Celiastred,
keďže mnohí z Vás mali záujem o informácie z novembrovej akcie v Bratislave, posielame Vám krátky súhrn z tejto akcie. Každý druhý rok sa v Bratislave koná seminár CELIAKIA A POTRAVINY, ktorý organizuje OZ Celiatikov Bratislava pod vedením Ing. Mikuláša Hajtáša. Aj tento rok boli všetci členovia nášho OZ Celiastred na túto akciu, ktorá sa konala 26. 11. 2016 pozvaní.

A tak sme sa všetci, čo mali záujem stretli v skorých ranných hodinách v BB a spoločne pohodlným autobusom sme vycestovali do nášho hlavného mesta. Už v autobuse vládol čulý ruch a skvelá nálada, vymieňali sme si najnovšie poznatky a skúsenosti týkajúce sa našej diéty.

Do BA sme dorazili včas a mali sme možnosť nakúpiť si od predajcov, ktorí boli súčasťou akcie. Veľmi nás očarili čerstvé škvarkovníky od spoločnosti, ktorá predáva svoj chlieb v Kauflande, výborný bol aj makovník od nich a ostatné dobroty. Spoločnosť Schär zas milo prekvapila množstvom slaných aj sladkých ochutnávok a výbornými cenami, za ktoré ponúkali svoje výrobky. Firma Novalim okrem iného ponúkala trvanlivý knedlík a ku každému nákupu pribalila darček.

Seminár začal o 10:00 h prednáškou Ing. M. Syčovej o bezpečnosti obalových materiálov a informáciách o tom, na čo si máme v tejto oblasti dávať pozor.

Druhou prednášajúcou bola Ing. Jarmila Kabátová zo spoločnosti Schär, od ktorej sme získali množstvo praktických informácií. Dozvedeli sme sa napríklad, že na Slovensku je cca 18.000 diagnostikovaných celiatikov, lepok do dojčenskej stravy treba zavádzať medzi 4–7 mesiacom veku dieťaťa, pri nakupovaní potravín treba vždy sledovať zloženie výrobkov, aj keď kupujeme výrobky známe, pretože zloženie sa môže zmeniť kedykoľvek. Nečakane zvykne obsahovať lepok napríklad sušené ovocie, mrazená zelenina a dokonca aj jeden druh smotany bol objavený s lepkom. Veľkou výhodou ale je, že alergény musia byť vždy vyznačené hrubým písmom, takže treba čítať. Čo sa týka označovania výrobkov, tak veľa nie je označených preškrtnutým klasom, ale aj napriek tomu sú bezlepkové, napríklad výrobky od spoločnosti Rajo sú z 95% bezlepkové.

Obsiahlou témou bol ovos a dozvedeli sme sa, že:
- konzumovať môžeme len čistý, nekontaminovaný ovos označený klasom
- jeho zaradenie do jedálnička sa odporúča až po vymiznutí symptómov a/alebo po úprave hladiny protilátok, pod dozorom lekára
- limit pre dospelých pacientov s CD je 50-70 g/deň ( cca 1/ 2 šálky suchých ovsených vločiek ) a u detí 25g/deň ( 1/ 4 šálky )
- nemal by predstavovať hlavnú zložku bezlepkovej diéty, len jej doplnok a spestrenie

Tretím prednášajúcim bol MUDr. Mariáln Oltman, ktorý nás informoval o najnovších poznatkoch ohľadne diagnostiky, liečby a prevencie ochorení pečene a o súvislostiach medzi celiakiou a ochoreniami pečene.

Štvrtým prednášajúcim bol Doc. MUDr. I. Kajaba, PhD., vďaka ktorému sme sa dozvedeli niečo z histórie diagnostiky celiakie a vývoja poznatkov od nej až do dnešných čias.

Piatym prednášajúcim bol Ing. Jozef Poprac CSc., zo spoločnosti Novalim, od ktorého sme sa dozvedeli, že celiakia je dvakrát častejšie diagnostikovaná u žien než u mužov. Predstavené nám boli nové múky na predpis a to Promix A, ktorý má vysoký obsah vápnika, horčíka a obsahuje ďalších 72 stopových prvkov a Promix B, ktorý je tiež obohatený a vhodnejší na pečivo.

Poslednou prednášajúcou bola Ing. Matejčeková Z., ktorá nám prezentovala nový produkt vo vývoji a to boli obilninové kaše obohatené probiotickou kultúrou. Na záver prednášky sme mali možnosť tieto chutné novinky s čokoládovou a karamelovou príchuťou vyskúšať.

Stretnutie bolo ukončené diskusiou a na záver stretnutia sme dostali darček od spoločnosti Schär, čo bol chrumkavý ovsený knäckebrot.

Do BB sme sa vrátili okolo 17:00 h s dobrým pocitom a vďačnosťou, že sme mali možnosť zúčastniť sa tejto akcie, za čo patrí veľké poďakovanie organizátorom Občianskemu združeniu Bratislava a rovnako všetkým členom nášho OZ Celiastred, ktorí sa podieľali na organizácii cesty do Bratislavy a všetkým zúčastneným, ktorí svojou prítomnosťou prispeli k vydarenej akcii.

za OZ Celiastred
Silvia Miklošová

 


 

 

Mikulášske stretnutie


Milí členovia OZ Celiastred,
chceme sa Vám týmito riadkami poďakovať za Vašu hojnú účasť na našom Mikulášskom stretnutí, ktoré sme mali 3. 12. 2016. Ďakujeme za všetky sladké, slané dobroty, za makové mliečko aj niečo chutné na zahriatie, za všetko čím ste prispeli k skvelej atmosfére nášho stretnutia. Veríme, že sa Vám páčilo a sme radi, že nakoniec si všetky balíčky našli svojho majiteľa, za čo patrí veľké poďakovanie našej predsedníčke Janke Hícovej. A veľké poďakovanie patrí aj organizátorom a sponzorom tohoto stretnutia.

Ďakujeme sponzorom Ing. Jarke Kabátovej, ktorá je zástupkyňou spoločnosti Schär na Slovensku, vďaka nej ste vo svojich balíčkoch našli chutné karamelové tyčinky, sušienky a koláčik Panettone. Poďakovnie patrí aj ďalšiemu sponzorovi našich balíčkov www.bezlepku.sk (organizátorovi pripravovanej akcie http://www.glutenfreeexpo.sk, na ktorú pripravujeme spoločný autobusový zájazd) za darček v podobe želé hviezdičiek od distribútora TOL s.r.o. A v neposlednom rade ďakujeme OZ Celiatikov v Bratislave, ktoré nám dodalo časopisy Celiakia.

 

Ďalej sme pre Vás nakúpili:

* chutný chlebík, ktorý ste našli v balíkoch a môžete si ho zakúpiť v predajni Večierka, ktorá sa nachádza v Národnej ulici v Banskej Bystrici cez cestu oproti Národnému domu a je spojená s kaviarňou http://www.blackcoffee.sk/#bb. Môžete si tu zakúpiť nielen chlebík, ale aj iné dobroty, ktoré boli prezentované a predávané na našom stretnutí ako laskonkový základ, základ na parížske rožky, lekvárovú roládu, čokorezy a rôzne iné.
* guličky do polievky sú k dostaniu v Kauflande
*polievkové rezance nám dodali zástupcovia Jizerských pekární z bezlepka.com a patrí im veľké poďakovanie za prípravu fantastických čerstvo pripravených langošov z múky Jizerka (je na predpis), na ktorých sme si mohli všetci pochutnať.
* kukuričné cestoviny od obchodíku U Materinej dúšky zo Zvolena, ktorej patrí tiež veľké poďakovanie za účasť na našej akcii, pretože sme si priamo na mieste mohli nakúpiť výborné kokosové oleje a iné zdravé dobroty za výhodné ceny.
* oblátky, ktoré potešia pri Vianočnom stole nám napiekla Pizza Marro http://www.pizza-marro.sk/, stále sa u nich dajú objednať oblátky, prípadne aj knedľa alebo opekance na vianočný stôl. Výborné boli aj tri pizze od nich, ktoré sme mali na našom hodovacom stole. A ďakujeme aj za slané oblátky, ktoré nám doniesli na ochutnávku

Veríme, že sa Vám páčilo aspoň tak ako nám, želáme prekrásne vianočné sviatky a tešíme sa na naše stretnutia v novom roku 2017.

za OZ Celiastred
Silvia Miklošová

 


 

 

ZEMIAKOVÉ HODY


11. 11. 2016 bolo naše OZ Celiasted pozvané Komunitným centrom Fončorda (KCF) na akciu nazvanú Zemiakové hody. Táto udalosť sa konala na Havranskom v BB v priestoroch KCF v rodinnej atmosfére plnej pohody, dobrôt, hudby, milých ľudí a skvelej nálady. Strela sa tu komunita ľudí, ktorí strávili príjemný deň v príjemnej spoločnosti pri chutných dobrotách.
Súčasťou akcie boli aj tvorivé dielničky pre deti, divadielko a hudobné sprievodné akcie. Varil sa kotlíkový guláš, výborná zemiaková polievka, piekli sa zemiaky, na ktorých sme si mohli pochutnať aj my celiatici. Na stretnutí sa zišli občania Fončordy a iných sídlisk a priniesli zemiakové dobroty z vlastných kuchýň. Naše OZ Celiastred malo na podujatí svoj stánok, v ktorom mohli všetci vyskúšať ako dobre chutia doma napečené bezlepkové zemiakové tyčinky, bezlepkový zemiakový koláč a bezlepkové smažené krokety. Keďže pre veľa ľudí je celiatické stravovanie stále záhadou, na ukážku sme priniesli aj múky, z ktorých pečieme a katalógy bezlepkových produktov, o ktoré sme sa radi podeli s prítomnými.
Naše OZ Celiastred bolo všetkým oficiálne predstavené jednou z jeho zakladateliek RNDr. Teréziou Ondrušíkovou a potom sa otázky na nás len tak hrnuli. Čoraz viac ľudí sa stretáva s touto diagnózou, či už osobne alebo prostredníctvom blízkych či známych a preto otázok a odpovedí, postrehov a námetov bolo neúrekom. Boli sme milým prekvapením aj pre školáka Šimonka, ktorý má celiakiu a na akciu prišiel so svojom babkou. Ten úžas v jeho očiach, keď sa nečakane dozvedel, že z nášho stola môže ochutnať všetko, stál za to J
Strávili sme príjemný podvečer v príjemných priestoroch KC Fončorda s príjemnými ľuďmi. Odovzdali sme naše skúsenosti a rady ohľadne celiakie, spoznali množstvo zaujímavých ľudí a z akcie sme odchádzali s pocitom výborne strávených chvíľ, za čo ďakujeme organizátorom Zemiakových hodov, celému KCF na čele s výbornou a šikovnou organizátorkou Silviou Žabkovou.

Veľké poďakovanie patrí aj našim členom, ktorí k tejto akcii prispeli : Terezka Ondrušíková, Janka Hícová, Alex Hícová, Janka Pondelíková a Silvia Miklošová.

Pripájame recepty na niektoré zemiakové špeciality. Postup je rovnaký ako v originálnych receptoch, len namiesto klasickej múky sa použije MIX B od firmy Schär.

Zemiakový koláč:
http://varecha.pravda.sk/recepty/slany-zemiakovy-kolac-plneny-cibulou-fotore/56346-recept.html

Zemiakové tyčinky:
http://www.detsky-sen.sk/index.php/recepty/116-zemiakovetycinky

Zemiakové krokety
: video postup je v angličtine, takže potrebujeme
350 g uvarených pretlačených zemiakov (ja som mala uvarené v šupke)
1 vajce
10 g zemiakového škrobu
10 g strúhaného parmezánu
50 g mlieka
soľ, korenie
Všetko spolu zmiešame, naplníme do sáčku a vysmážame alebo pečieme.
https://www.youtube.com/watch?v=RIpasdamRJc

 

 


 

 

Jesenné stretnutie celiatikov v Brne

 

V sobotu 15. 10. 2016 sme sa zúčastnili na Stretnutí celiatikov v Brne, ktoré každoročne usporadúva Klub celiakie Brno v priestoroch Kongresového centra Brno. Toto centrum ponúka veľkú výhodu, ktorou je dostatočný priestor na parkovanie, takže sme nemali problém, kde nechať odstavené naše vozidlo.

Širokej verejnosti bol prístup na toto stretnutie umožnený od 9:00h. Skúsenosť organizátorov sa prejavila aj v tom, že odborný program začínal od 10:00h, takže sme sa mohli najskôr venovať nákupom a potom si vypočuť pútavé prednášky. Odborný program tvorili z časti informácie, ktoré som už poznala a len som si ich utvrdila, ale na druhej strane sa našli aj podnety, ktoré boli pre mňa nové. Garanciou kvality prednášok boli samotní prednášajúci, ktorí pochádzajú z radov odborníkov v oblasti celiakie a bezlepkových potravín.

Prvý prednášajúci, ktorý vystúpil pred publikom „prahnúcim“ po informáciách bol MUDr. Peter Jabandžiev (FN Brno, Detská nemocnica v Černých polích). Jeho prednášky boli kombináciou dlhoročnej praxe a snahou o priblíženie sa poslucháčovi (aby ho poslucháči čo najlepšie pochopili a nestratili sa v sieti odborných výrazov) a zároveň do nich vnášal štipku zdravého humoru. Poskytol nám všeobecné informácie o formách škodlivosti lepku (celiakia, alergia na lepok, neceliakálna gluténová senzitivita), atypických formách celiakie, diagnostike (marsh 0 – 4), o porušovaní diéty a mnohom ďalšom... Prednášajúca MUDr. Barbora Bulíková (FN Brno Bohunice, IGEK), ktorej vstup nasledoval ako ďalší v poradí, to mala ťažká – ako aj sama konštatovala – pretože MUDr. Jabandžiev svojou prednáškou poskytol takmer vyčerpávajúce odpovede na tému celiakia. Pani doktorka sa venovala napríklad štatistikám v diagnostikovaní celiakie, surovinám, ktoré sú/nie sú vhodné na konzumáciu pri bezlepkovej diéte, obsahu lepku v potravinách (do 20mg lepku/na 1 kg, 100mg gliadinu/na 1kg) a pod. MUDr. Daniel Bartušek (FN Brno Bohunice, rádiologická klinika) v krátkosti informoval o využití rádiológie pri diagnostikovaní celiakie a pozval záujemcov na vykonanie tohto vyšetrenia priamo v priestoroch kongresového centra. Množstvo praktických informácií poskytla prednáška Ing. Sylvie Krškovej (SZPI Brno), ktorá bola zameraná na označovanie bezlepkových potravín a označovanie alergénov na týchto potravinách. Vysvetlila kedy sú/nie sú výrobcovia povinní označovať potraviny tvrdením „Bez lepku“, aký je rozdiel medzi tvrdením „Bez lepku“ a „Veľmi nízky obsah lepku“, ako chápať výraz „Môže obsahovať stopy lepku“ a nesprávne uvádzanie tvrdenia „Bez alergénov“.

Z predajnej akcie sme si odnášali hlavne čerstvé rožky, pletenky, žemle, kaizerky, makovky a podobne. Neodolali sme kúpe bezlepkových zákuskov, veď vyberať bolo z čoho - likérové špice, veterníky, parížske rožky, dobošky, laskonky – lákali naše maškrtné jazýčky. Neviem, či sa dalo kupovať aj za eurá, lebo my sme mali zamenené české koruny...

Keďže bolo krásne jesenné počasie, na modrej oblohe sa nemihol ani jeden obláčik a teplé slnečné lúče nám šteklili tvár, po ukončení akcie sme si našli ešte trochu času, aby sme si prezreli niekoľko brnenských pamiatok...

 

autorka: Mirka Turčanová

 

 


 

 

Dni originality, 20.8.2016

Dňa 20.8.2016 sme sa vybrali do autocampu Lodenica v Piešťanoch, aby sme navštívili zaujímavú akciu s názvom Dni originality. Lístky sme si zakúpili na predajnom mieste Ticketportal ešte v Banskej Bystrice, lebo táto možnosť bola lacnejšia oproti zakúpeniu lístkov priamo na mieste festivalu. Počasie prialo a prostredie bolo zvolené výborne.

Pre nás lákavá bola ponuka bezlepkových predajcov ako sú Schär, Pekáreň Harmónia, Rumini – Petr Michálek... Ochutnali sme bezlepkové pečivko, keksíky, krekry, corn flakes, raw-torty bez lepku...Prvý krát sme jedli brazílske bezlepkové Pao, a aby sme vedeli posúdiť, či je lepšia ich sladká verzia alebo slaná, ochutnali sme obidvoje... Nikto z nás si nenechal ujsť ponuku bezlepkových palaciniek pripravených šéfkuchárom Ivanom Klčovským, ktorý bude viesť Školu varenia bezlepkových jedál počas víkendu pre celiatikov vo wellness hoteli Chopok (http://www.hotelchopok.sk/pobytove-baliky/tematicke-baliky/vikend-pre-celiatikov/).

O kultúrnu stránku festivalu sa postaralo množstvo pozvaných umelcom, ktorí predvádzali svoju profesionálnu zručnosť pri práci s drevom, farbami, kreslením karikatúr, výbrusom motívov do jelenieho parohu, modelovaní a veľa, veľa ďalšieho a neuveriteľného...

Mojim deťom najviac učarovala pani pri hrnčiarskom kruhu, z ktorej vyžarovala maximálne vľúdnosť a charizma. S jej odbornou pomocou a s nasadením svojej detskej fantázie si vyrobili hlinené hrnčeky a srdiečka, ktoré teraz zdobia moju kuchyňu.

V tanečných workshopoch deťúrence mali šancu roztancovať svoje nožičky a kto sa cítil unavení, mohol len-tak relaxovať v oddychovej zóne v tieni stromov na pripravených hojdacích sieťach...

autorka: Mirka Turčanová

web: http://www.dnioriginality.com/sk/

 


 

Letný tábor s bezlepkovou diétou, leto 2016

Letné prázdniny sú za nami a ja by som sa rada podelila o skúsenosť s pobytom v jazdeckom tábore, ktorý absolvovala moja dcéra celiatička tieto prázdniny. Dcéra má 8 rokov a zdalo sa mi, že by už zvládla aj nejaký týždenný tábor. Má však celiakiu a preto najpodstatnejším faktom bolo nájsť tábor, kde sú ochotní a schopní pripraviť pre dieťa aj bezlepkovú stravu.

Mala som šťastie a pri surfovaní na internete som natrafila na informáciu o týždennom jazdeckom tábore, ktorý organizuje Jazdecká škola Pegas v Bíloviciach v okrese Uherské Hradište v Českej republike. Zaujalo ma práve to, že zoberú do tábora aj deti, ktoré potrebujú bezlepkovú stravu. Dcéra je veľká milovníčka zvierat a ako som čakala, poníky ju zaujali a chcela tam ísť.

Prihlášku sme vyplnili a zálohu zaplatili v predstihu pol roka. Turnusy majú totiž štyri za leto a skupinky sú obmedzené maximálne na 7 detí, aby sa mohli dostatočne venovať jazdeniu a aj sa deti niečo naučili. Dcéra predtým skúsenosti s jazdením nemala vôbec. Do tábora si bolo potrebné zobrať aj bicykel.

Hoci bol tábor zameraný hlavne na jazdu na koni a starostlivosť o kone, program bol širší. Bolo v pláne aj kúpanie, bicyklovanie, hry a turistika. Dcéra si však zamilovala najmä koníky a počúvali sme o nich doma ešte dlhé týždne. Naučila sa aj rôzne informácie o koníkoch a praktickú starostlivosť o ne.

Skupinka detí, v ktorej bola naša dcéra, bola 5 - členná. Deti boli rôzneho veku, no napriek tomu boli dobrá partia a rozumeli si. Ja som bola spokojná, že je o dcéru postarané aj po stránke bezlepkovej stravy. Pani, ktorá vedie a vlastní jazdeckú školu, je sama celiatička, takže som mala k nej dôveru.

Tábor môžem len odporučiť. Naša dcéra sa tam chystá aj na budúce leto.

autorka: Linda Grollmusová

web: http://jspegas.webnode.cz/

 


 

 

Turistický výlet na Urpín: sobota, 18.6.2016
Miesto akcie: malá vlaková stanica Banská Bystrica - Urpín - Hvezdáreň
- turistický výstup cez vrch Urpín na Hvezdáreň
- návšteva Hvezdárne
- opekanie

 

Deň otvorených dverí v Modre: sobota, 14.5.2016
Miesto akcie: prevádzka Pekárne Harmónia, Dolná ulica č. 101, Modra
- ukážky pečenia / možnosť nákupu bezlepkových výrobkov
- ochutnávka bezlepkových výrobkov
- tombola, hry pre deti

 

Výročná členská schôdza OZ Celiastred BB: sobota, 20.2.2016
Miesto akcie: budova Slovenskej poisťovne Allianz, Dolná ulica 62, Banská Bystrica
Program:
- otvorenie a príhovor predsedníčky
- správa o činnosti OZ Celiastred v roku 2015
- správa o hospodárení OZ Celiastred v roku 2015
- schválenie výšky členského príspevku na rok 2016
- schválenie členov revíznej komisie
- návrh plánu činnosti OZ Celiastred na rok 2016
- návrh rozpočtu OZ Celiatred na rok 2016
- vystúpenie hosťa - riaditeľky ZŠ Jána Bakossa, Banská Bystrica (Mgr. Margita Karaková) o bezlepkovom školskom stravovaní
- predajca obchodíku U Materinej Dúšky, Zvolen
- aktuálne informácie, diskusia, ochutnávka

 

 

 



 

2015

 

- Mikulášske stretnutie: nedeľa 13.1.2015
Miesto akcie: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica
- Mikulášske balíčky
- predajná akcia zástupcov predajne U Materinej Dúšky, Zvolen
- ochutnávka pekárenských a cukrárenských bezlepkových výrobkov pripravených členmi OZ, výmena receptov
- aktivity pre deti

 

- Strentutie celiakov v Brne: sobota, 17.10.2015 (fotky)
Miesto akcie: Kongresové centrum BVV, Brno
- odborné prednášky o celiakii (MUDr. Jitka Prokešová - FN Brno Bohunice, IGEK, MUDr. Petr Jabandžiev - FN Brno, Dětská nemocnice v Černých polích, MUDr.Daniel Bartušek - FN Brno Bohunice, radiologická klinika, Tomáš Veleba - EUROZONA)
- panelová diskusia, firemné prezentácie
- ultrazvukové vyšetrenie
- kuchárska šou Schär, detský kútik Schär
- prezentácia výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín
-- predajná akcia bezlepkových potravín, ochutnávka bezlepkových potravín

 

- 7. celoslovenský turistický zraz celiatikov a priateľov hôr: piatok - nedeľa, 19.6. - 21.6.2015
Miesto akcie: chata Lubetha, Ľubietová
Organizátor: Občianske združenie celiatikov Bratislava
- turistika, rekondično-ozdravné športové aktivity, vzdelávanie, zábava, výmena skúseností a pod.

 

- Pečieme so Schärom: sobota 30.5.2015 o 10:00 hod.

Miesto akcie: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica
- ochutnávka noviniek od firmy Schär
- ukážka pečenia palaciniek a langošov s použitím bezlepkovej múky MIX B a MIX C (firma Schär)
- ochutnávka domácich bezlepkových výrobkov, výmena receptov a kulinárskych skúseností
- nákup bezlepkových produktov predajne U Materinej Dúšky, Zvolen
- oslava MDD (zábavno-súťažné aktivity pre deti)

 

- Výročná členská schôdza OZ Celiastred BB: sobota, 14.3.2015
Miesto akcie: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica
Program:
1. otvorenie a príhovor predsedníčky
2. správa o činnosti OZ Celiastred v roku 2014
3. správa o hospodárení OZ Celiastred za rok 2014
4. schválenie výšky členského príspevku na rok 2015
6. schválenie členov revíznej komisie
7. návrh plánu činnosti OZ Celiastred na rok 2015
8. návrh rozpočtu OZ Celiastred na rok 2015
9. aktuálne informácie, diskusia, ochutnávka

 


 

2014

 

- Mikulášsko-predvianočné stretnutie: sobota 6.12.2014, (fotky)
Miesto akcie: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica
- vianočné balíčky
- predajná akcia predajcov Pečivárne Liptovský Hrádok (www.pecivarne.sk)
- predajná akcia zástupcov predajne U Materinej Dúšky, Zvolen (www.facebook.com/pages/U-Materinej-Dúšky)
- ochutnávka pekárenských a cukrárenských bezlepkových výrobkov pripravených členmi OZ, výmena receptov

 

 

- Odborný seminár Celiakia a potraviny: sobota 29.11.2014
Miesto akcie: Aula Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU - Bratislava
- odborné prednášky o celiakii
- prezentácia výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín
- predajná akcia bezlepkových produktov - panelová diskusia

 

 

Pečieme so Schärom: sobota 4.10.2014 (fotky)
Miesto akcie: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica
- prednáška Jarmily Kabátovej o zásadách bezlepkového stravovania, oboznámenie s mrazenými novinkami od firmy Schär, ochutnávka
- ukážka pečenia s použitím surovín značky Schär
- prezentácia a ochutnávka hotových bezlepkových jedál (www.jedzhned.sk)
- ochutnávka domácich koláčov

 

 

6. celoslovenský turistický zraz celiatikov a priateľov hôr: piatok - nedeľa, 20.6. - 22.6.2014
Miesto akcie: chata Lubetha, Ľubietová (fotky)
Organizátor: Občianske združenie celiatikov Bratislava
- turistika, cykloturistika, opečka, športové aktivity, relax, stretnutie s priateľmi
- bezlepková strava na chate
- prezentácia múky Jizerka zástupcami spoločnosti Jizerské pekárne

 

 

- Deň pečenia s Jizerkou: sobota 31.5.2014, (fotky)
Miesto akcie: Diecézne centrum Jána Pavla II., Kapitulská 21, Banská Bystrica
- ukážky pečenia zástupcami spoločnosti Jizerské pekárny (www.jipek.cz), piekol sa bezlepkový chlieb, smažili langoše...
- ochutnávka výrobkov spoločnosti Jizerské pekárny
- možnosť nákupu výrobkov spoločnosti Jizerské pekárny - ochutnávka nátierok a domácich špecialít pripravených členmi združenia, výmena receptov
- aktivity pre deti k MDD

 

- Výročná členská schôdza OZ Celiastred BB: sobota 29.3.2014
Miesto akcie: budova Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s., Dolná 62, Banská Bystrica
Program:
1. otvorenie, príhovor predsedníčky, informácie o zmenách v predsedníctve
2. správa o činnosti OZ Celiastred v roku 2013
3. správa o hospodárení OZ Celiastred za rok 2013
4. voľba nových členov predsedníctva
5. schválenie výšky členského príspevku na rok 2014
6. návrh rozpočtu OZ Celiastred BB na rok 2014 + schválenie
7. plán činnosti OZ Celiastred na rok 2014
8. aktuálne informácie, diskusia.

Možnosť nákupu bezlepkových potravín spol. Pečivárne Liptovský Hrádok a hotových mrazených bezlepkových jedál ŽP GASTROservis Podbrezová. Všetci prítomní členovia prevzali katalóg Celiatica. Ochutnávka domácich koláčikov a výmena receptov. Prevzatie tlačiva na poukázanie 2% z daní za rok 2013. Na stretnutí bolo možné zaplatiť členský príspevok na rok 2014 v hotovosti.

 

 


 


2013

 

- Mikulášske stretnutie: sobota, 7.12.2013 (fotky)
Miesto akcie: Jedáleň Železiarní Podbrezová, Kuzmányho ul. 16, Banská Bystrica
1. ochutnávka domácich cukroviniek pripravených členky OZ Celiastred
2. ochutnávka bezlepkovej pizze (Pizza Marro, Banská Bystrica)
3. odovzdávanie mikulášskych balíčkov členom OZ
4. predaj hotových mrazených bezlepkových jedál od Gastroservisu Železiarní Podbrezová
5. predajná akcia firmy Nominal a Pečivární Liptovský Hrádok

 

 

- Kulinárske stretnutie so Schär: sobota, 21.9.2013, 10:00 hod. (fotky)
Miesto akcie: Jedáleň Železiarní Podbrezová, Kuzmányho 16, Banská Bystrica
1. Zástupkyňa spoločnosti Schär – Ing. Jarmila Kabátová oboznámili prítomných s novinkami od firmy Schär.
2. Ochutnávka koláčov a výmena receptov.

 

- Kulinárske stretnutie: sobota, 27.4.2013, 10:00 hod. (fotky)
Miesto akcie: Jedáleň Železiarní Podbrezová, Kuzmányho 16, Banská Bystrica.
Ochutnávka koláčov a výmena receptov.
Návšteva redaktorky Slovenského rádia (Rádio Regina – štúdio Banská Bystrica) a urobenie reportáže z tohto stretnutia.

 

- Výročná členská schôdza OZ Celiastred BB: (9.3.2013)
Miesto akcie: Jedáleň Železiarní Podbrezová, Kuzmányho 16, Banská Bystrica
Program VČS:
1. otvorenie, príhovor predsedníčky,
2. prednáška nutričnej poradkyne spol. Schär Ing. Kabátovej o problematike bezlepkovej stravy a novinkách Schär,
3. správa o hospodárení OZ Celiastred BB za rok 2012,
4. plán činnosti OZ Celiastred na rok 2013,
5. rozpočet OZ Celiastred BB na rok 2013,
6. schválenie výšky členského príspevku na rok 2013,
7. informácia o 2%.
Každý účastník mohol ochutnať z noviniek výrobkov spoločnosti Schär. Možnosť nákupu hotových mrazených bezlepkových jedál ŽP Gastroservis Podbrezová, potravín spoločnosti Pečivární Liptovský Hrádok a výrobkov spoločnosti HAPPYLIFE, s.r.o. , Bratislava (veľkoobchod a distribútor biopotravín a produktov zdravej výživy). Všetci členovia OZ si prevzali Spravodaj 2012 a katalóg Celiatica 2012/2013. Na stretnutí bolo možné zaplatiť členský príspevok na rok 2013 v hotovosti.

 


 

2012

 

- Mikulášsko - predvianočné stretnutie:: sobota, 8.12.2012 (fotky)
Miesto akcie: jedáleň Želieziarní Podbrezová - Gastro servis, s.r.o., Kuzmányho 16, Banská Bystrica
- vianočné balíčky,
- predajná akcia Gastro servis, Podrezová,
- predajná akcia Pečivárne, Liptovský Hrádok,
- vystúpenie predajcu a distribútora bezlepkových cukrárenských výrobkov (Mgr. Tomáš Radnóty),
- vystúpenie zástupkyne spoločnosti Europrojekt - Detské zdravie, s.r.o.,
- ochutnávka pekárenských a cukrárenských domácich bezlepkových výrobkov z vlastnej produkcie, výmena receptov.
Akciu podporila spoločnosť Schär, ktorá venovala každému členovi združenia balíček bezlepkových produktov.

 

- Bezlepkový festival v Čičmanoch: sobota, 1. 12. 2012 (fotky)
Miesto akcie: obec Čičmany
- moderovaná diskusia s MUDr. Renátou Szepeovou,
- moderovaná diskusia s psychologičkou,
- rozhovor o tradičnom živote v Čičmanoch (Juraj Kudjak),
- ochutnávka bezlepkových langošov a pečiva (Jizerské pekárni),
- sprievodné akcie (predaj bzl. potravín, predaj vianočných bzl. oblátok, animácie pre deti, prehliadka expozície Radenovho domu),
- obed (predaj bzl. harule, bzl. halušiek, bzl.guláš).

 

- Odborný seminár Celiakia a potraviny: sobota, 24. 11. 2012,
Miesto akcie: Aula Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU - Bratislava
- odborné prednášky o celiakii,
- prezentácia výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín,
- predajná akcia bezlepkových produktov,
- panelová diskusia.

 

- Stretnutie celiakov v Brne: sobota, 20.10.2012 (fotky)
Miesto akcie: Kongresové centrum BVV, Brno
- odborné prednášky o celiakii (MUDr. Prokešová J., MUDr. Jimramovský F., MUDr. Bartušek D., Ing. Gabrovská D.)
- ultrazvukové vyšetrenie,
- prezentácie výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín,
- predajná akcia bezlepkových produktov,
- panelová diskusia.

 

- Prednáška: Zdravá výživa celiatika utorok, 18.9.2012
Miesto akcie: Kolárova ulica č.18, Banská Bystrica
Zameranie prednášky: všeobecné informácie o celiakii, vhodné a výživovo hodnotné potraviny pre celiatika, recepty a bezlepková ochutnávka (prednášajúci: p.Behulová, RNDr.Ludhová, p. Uhrín). Prednáška bola realizovaná v spolupráci s Klubom zdravia Banská Bystrica.

 

- Turistický výlet: sobota, 8.9.2012 (fotky)
Miesto akcie: Zvolen – Pustý hrad
Putovanie náučným chodníkom vhodným pre rodiny s deťmi spojené s XX.ročníkom Výstupu na Pustý hrad organizovaným mestom Zvolen.

 

- 4. celoslovenský turistický zraz celiatikov a priateľov hôr: piatok - sobota, 25.5. - 27.5.2012, (fotky)
Miesto akcie: Chata Vyhnaná, Terchová
Organizátor: Občianske združenie celiatikov Bratislava
- turistika, relax, oddych, stretnutie s priateľmi,
- bezlepková strava na chate,
- možnosť individuálnej konzultácie o bezlepkovej diéte (MUDr. Pekárová, MUDr. Páv),
- možnosť kúpy bezlepkových výrobkov Pečivárne Liptovský Hrádok,
- ochutnávka hotových bezlepkových jedál (p.Veleba, Praha),
- individuálna účasť na majstrovstvách sveta vo varení halušiek (možnosť ochutnať bezlepkové halušky).

 

- Kulinárske stretnutie: sobota, 28.4.2012, 10:00 hod. (fotky)
Miesto akcie: Jedáleň Železiarní Podbrezová, Kuzmányho 16, Banská Bystrica
Ochutnávka šalátov, nátierok, chlebov, koláčov z vlastnej produkcie a výmena receptov.

 

- Výročná členská schôdza OZ Celiastred BB: 25.2.2012, 10:00 hod., (fotky)
Miesto akcie: Jedáleň Železiarní Podbrezová, Kuzmányho 16, Banská Bystrica
Program VČS:
1. otvorenie, príhovor predsedníčky,
2. správa o hospodárení OZ Celiastred BB za rok 2011,
3. plán činnosti OZ Celiastred BB na rok 2012, schválenie plánu
4. schválenie výšky členského príspevku na rok 2012,
5. rozpočet OZ Celiastred BB na rok 2012,
6. informácia o 2%,
7. odborná prednáška: gastroenterologička MUDr. Jarmila Kabátová,
8. predstavenie výrobcov bezlepkových potravín,
9. diskusia.
Prednáška Ing. Jarmily Kabátovej ml., zástupkyni spoločnosti Schär. Každý účastník stretnutia mohol ochutnať zo vzoriek výrobkov spoločnosti Schär. Možnosť nákup hotových bezlepkových jedál ŽP Gastroservis Podbrezová, bezlepkových výrobkov spoločnosti Pečivárne Liptovský Hrádok a firmy NOMINAL. Všetci členovia OZ Celiastred BB dostali Spravodaj 2011. Na stretnutí bolo možné zaplatiť členský príspevok na rok 2012 v hotovosti.
- Prezentácia a ochutnávka bezlepkových výrobkov: streda, 25.1.2012, 16:00 - 18:00 hod.
Miesto akcie: predajňa zdravej výživy Stevia, námestie Štefana Moyzesa, Banská Bystrica
- Ochutnávka bezlepkových výrobkov s možnosťou ich kúpy. (fotky)

 

2011

 

- Predvianočné stretnutie: sobota, 10. 12. 2011, 10:00 hod.
Miesto akcie: jedáleň Železiarní Podbrezová Gastroservis, Kuzmányho 16, Banská Bystrica
- vianočné balíčky a Katalóg bezlepkových výrobkov Celiatica 2011/2012
- predajná akcia internetového obchodu www.bezlepka.com
- predajná akcia Gastroservis, Podbrezová
- ochutnávka pekárenských, cukrárenských a iných domácich bezlepkových výrobkov z vlastnej produkcie, výmena receptov.
Akciu podporila spoločnosť Baltaxia s.r.o., ktorá venovala každému členovi združenia bezlepkové cestoviny z kukuričnej múky.

 

- Stretnutie celiakov v Brne: sobota, 22. 10. 2011, (fotky)
Miesto akcie: Kongresové centrum BVV, Brno,
- odborné prednášky o celiakii (MUDr.J.Utěšený, RNDr.V.Vlkčová, MUDr.D.Bartušek, Ing.K.Pavelková),
- ultrazvukové vyšetrenie,
- prezentácie výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín,
- predajná akcia bezlepkových produktov,
- panelová diskusia.

 

- Nedeľné predpoludnie s Alfa Bio a Schär: nedeľa, 9.10.2011, 10:00 hod. (fotky)
Miesto: Jedáleň zdravej výživy Alfa Bio, Kollárova ul. č. 18, Banská Bystrica, (mapa)
- prednáška RNDr. Stingl o zdravom stravovaní,
- prezentácia Ing. Kabátovej o výrobkoch spoločnosti Schär,
- informačné okienko p. Valuchovej o výrobkoch spoločnosti Alfa Bio,
- ochutnávka bezlepkových výrobkov spoločnosti Alfa Bio (nátierky, tofu, sójová saláma) a Schär (chlieb, snacky, sušienky, sladkosti),
- meranie krvného tlaku a telesného tuku.

 

- 3. celoslovenský turistický zraz celiatikov a priateľov hôr: piatok – nedeľa, 27. 5. – 29. 5. 2011, (fotky)
Miesto akcie: Hotel Donovaly č. 777, Donovaly
Organizátor: OZC Bratislava s pomocou výboru OZ BB
- turistika, relax, oddych, stretnutie s priateľmi,
- bezlepková strava v hoteli,
- diskusia o bezlepkovej diéte,
- možnosť kúpy bezlepkových výrobkov Pečivárne Liptovský Hrádok.

 

- Kulinárske stretnutie: sobota, 9. 4. 2011, 10:00 hod.
Miesto akcie: jedáleň Železiarní Podbrezová Gastroservis, Kuzmányho 16, Banská Bystrica
Ochutnávka pekárenských, cukrárenských a iných domácich bezlepkových výrobkov z vlastnej produkcie, výmena receptov, možnosť nákupu výrobkov Pečivárne Liptovský Hrádok a ŽP Gastroservis Podbrezová.
Akciu podporila spoločnosť B.M. Kávoviny, spol. s r.o., ktorá venovala každému zúčastnenému členovi Karamelové burizony.

 

- Výročná členská schôdza OZ Celiastred BB: sobota, 12. 3. 2011 o 11.00 hod., Jedáleň Gastroservis Železiarne Podbrezová, Kuzmányho 16, BB
Program VČS:
1. otvorenie, príhovor predsedníčky,
2. správa o hospodárení OZ Celiastred BB za rok 2010,
3. plán činnosti OZ Celiastred BB na rok 2011 a schválenie plánu
4. schválenie výšky členského príspevku na rok 2011,
5. rozpočet OZ Celiastred BB na rok 2011,
6. informácie o 2%,
7. diskusia.
Možnosť nákupu hotových bezlepkových jedál ŽP Gastroservis Podbrezová a bezlepkových výrobkov spoločnosti Pečivárne Liptovský Hrádok. Prítomní mohli ochutnať bezlepkové jedlo pripravené zástupcami spoločnosti Zepter. Každý účastník stretnutia si mohol objednať z vystavených vzoriek výrobkov spoločnosti Nominal. Všetci členovia OZ Celiastred BB dostali Spravodaj 2010. Na stretnutí bolo možné zaplatiť členský príspevok na rok 2011 v
hotovosti.

 

2010

- Predvianočné stretnutie, predajná akcia: sobota, 4. 12. 2010
Miesto akcie: jedáleň Milvar - Banská Bystrica
- vianočné balíčky a Katalóg bezlepkových výrobkov Celiatica 2010 / 2011
- predajná akcia internetového obchodu www.bezlepka.com
- predajná akcia Gastroservis, Podbrezová
- prednáška Ing. Ľubici Kuttnerovej o probiotikách www.daflorn.com
Akciu podporila spoločnosť Solčanka, ktorá venovala každému členovi združenia výrobok značky Solčanka.

- Odborný seminár Celiakia a potraviny: sobota, 20. 11. 2010
Miesto akcie: Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU - Bratislava
- odborné prednášky o celiakii
- ultrazvukové vyšetrenie
- prezentácie výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín
- predajná akcia bezlepkových produktov
- panelová diskusia

- 2. turistický výlet: sobota, 23. 10. 2010
Miesto akcie: Zvolen - Pustý hrad
Putovanie náučným chodníkom vhodným pre rodiny s deťmi a prezretie si miesta, kde sa vykonávajú archeologické výskumy spojené s konzervačnými prácami.

- Ochutnávka a predaj bezlepkových výrobkov: sobota, 02. 10. 2010 o 13:00 hod.
Miesto akcie: jedáleň ŽP – Gastroservis, s.r.o., Kuzmányho ul., Banská Bystrica
Ochutnávka a predaj bezlepkových výrobkov spoločnosti Nominal Velké Meziříčí a hotových jedál spol. Gastroservis Podbrezová.

- 1. turistický výlet: sobota, 26. 6. 2010 o 8:30 hod.
Miesto akcie: Kordícky rodinný chodník
Nenáročná turistika spojená s opekaním špekačiek.
Akciu sponzorovali Kúpele Brusno, a.s., ktoré venovali fľaše prírodnej liečivej vody Brusnianka a boli použité ako odmena pre každého účastníka turistického výletu.

 

- Víkendový pobyt v penzióne Javorníky: 4. 6. – 6. 6. 2010
Miesto akcie: penzión Javorníky (oblasť Makov), www.javornik.sk
Organizátor: OZ Žilina (účasť členov OZ Celiastred na akcii organizovanej iným OZ)
Výborná bezlepková strava (bola možná bezlepková strava aj normálna), ukážky varenia aj pečenia, možnosť zakúpenia bezlepkových potravín, veľmi pekné ubytovanie a veľmi dobrá nálada.

 

- 5. Stretnutie celiatikov SR – Celiakia – Čo o nej (ne)vieme? 22. 5. 2010
Miesto akcie: Trenčín
Organizátor: Slovenská spoločnosť celiatikov, Riadny člen Slovenskej humanitnej rady a Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov (účasť členov OZ Celiastred na akcii organizovanej iným OZ)
Odborné vystúpenia:
- Obezita a zdravá výživa (Bc. Jarmila Kabátová, výživa ľudu, Piešťany)
- Celiakia – novodobé civilizačné ochorenie (MUDr. Renáta Nádvorníková, alergológ – imunológ, Trenčín)
- Diagnostika celiakie (Mgr. Zuzana Gallová, OKBaH FN, Trenčín)
- Ako predchádzať depresiám u ľudí s celiakiou (Phdr. Ingrid Červeňanová, psychoterapeut, Trenčín)
- Informácie a prezentácie nových bezlepkových výrobkov firiem Novalim, Dr. Schär, Expres Menu a iné
- Panelová diskusia s prítomnými lekármi a prednášajúcimi
Sprievodné akcie:
- prezentácia bezlepkových potravín a výživových doplnkov
- screening rodinných príslušníkov celiatikov – členov SSC

 

- Výročná členská schôdza OZ: sobota 6. 3. 2010 o 11:00 hod. v priestoroch Obchodnej akadémie na Tajovského 25 v Banskej Bystrici
Na programe stretnutia bolo:
1. Otvorenie, príhovor predsedníčky.
2. Správa o hospodárení OZ CELIASTRED za rok 2009.
3. Doplňujúce voľby členov predsedníctva OZ.
4. Doplňujúce voľby členov revíznej komisie.
5. Plán činnosti OZ CELIASTRED na rok 2010, schválenie plánu.
6. Schválenie výšky členského príspevku na rok 2010.
7. Rozpočet OZ CELIASTRED na rok 2010.
8. Zmeny v legislatíve.
9. Odborná prednáška: MUDr. Renáta Szepeová, gastroenterológ, Fakultná nemocnica Martin.
10. Diskusia.
Bola tu aj možnosť nákupu bezlepkových výrobkov.
Ďalej ochutnávka výrobcu hotových bezlepkových jedál ŽP GASTROservis Podbrezová.
Pre členov OZ boli pripravené Spravodaj december 2009 a Katalóg bezlepkových výrobkov 2010.
Na stretnutí bolo možné zaplatiť členský príspevok na rok 2010 v hotovosti.

- naša stará webstránka: www.celiastred.szm.com

 

2009

 

- Predajná akcia: 28. 11. 2009, 10:00 hod. (špeciálna MŠ, Kollárova ulica 55, Banská Bystrica)
Akcia bola organizovaná pre členov OZ a širokú verejnosť. Návštevníci si mohli na predajnej akcii Internetového obchodu bezlepkových výrobkov www.bezlepka.com vybrať z bohatej ponuky bezlepkových výrobkov (chlieb, pečivo, koláčiky, mufiny, instantné polievky, Mikulášske balíčky a pod.). Členovia OZ dostávali na stretnutí malý darček. Naša vďaka patrí Ľudmile Zemanovej, ktorá celú akciu organizačne zabezpečila (0902 209060, 048/4374146 - v pracovných dňoch, ludmila.zemanova@sazp.sk)

 

- Spravodaj : OZ Celiastred plánuje vydať za rok 2009 Spravodaj. Články, námety, podnety, otázky na riešenie a pod. bolo možné zasielať do konca novembra 2009. (Rozália Kolimárová, rozalia.kolimarova@gmail.com)

 

- Celoslovenský seminár celiatikov : koniec novembra 2009 (Bratislava) Z priestorových dôvodov zrušené organizátormi.

 

- Stretnutie celiatikov : 11. 10. 2009, 14:00 hod. (budova Železiarní Podbrezová, Kuzmányho 18 - vedľa Daňového úradu, bývalá AG bank)
Na stretnutí prezentovala firma Gastroservis Podbrezová www.zelpo.sk/gastro svoje jedlá pre celiatikov. Stretnutie bolo spojené aj s ochutnávkou týchto jedál. (info: Rozália Kolimárová, rozalia.kolimarova@gmail.com)

 

- Predajná akcia : 29. 5. 2009, 16:30 hod. (areál Špeciálnej materskej školy, Kollárova ulica 55,BB)
Predajná akcie sortimentu Internetového obchodu bezlepkových výrobkov www.bezlepka.com. Naša vďaka patrí Marcelke Grzybowskej, ktorá celú akciu organizačne zabezpečila.

 

- Schôdza OZ : 28. 4. 2009, od 16:30 hod. (Biopotraviny Krajinka, Národná 6, B.Bystrica)
Členovia i nečlenovia OZ sa mohli stretnúť so zástupcom firmy Labeta, s pánom Bučanom, ktorý pripravil prezentáciu výrobkov Labeta a priniesol na ochutnávku výrobky tejto značky (chlieb, mazanec, bábovka). Na akcii nebola možné výrobky kúpiť, len ochutnávať (zdarma).

 

- Výročná členská schôdza : 28. 2. 2009, 14:00 hod. (Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banská Bystrica)
Program VČS:
1. otvorenie, príhovor predsedníčky
2. správa o hospodárení OZ CELIASTRED za rok 2008,
3. doplňujúce voľby členov predsedníctva OZ,
4. doplňujúce voľby členov revíznej komisie,
5. plán činnosti OZ CELIASTRED na rok 2009, schválenie plánu,
6. schválenie výšky členského príspevku na rok 2009,
7. rozpočet OZ CELIASTRED na rok 2009,
8. zmeny v legislatíve,
9. diskusia
Na schôdzi bola možnosť nákupu bezlepkových výrobkov.

 

2008

 

- Mikuláš 2008 : 23. 11. 2008, 14:30 hod.
Na deti čakal Mikuláš, Snehulienka a Čert, aby im spolu odovzdali balíčky so sladkosťami. Dospelí členovia OZ dostávali publikáciu „Celiakia – choroba a diéta“ od MUDr.Kvetoslavi Rimárovej, CSc. a ďalšie informačné materiáli. Pre členov OZ bol pripravený Spravodaj december 2008.

 

- Zájazd na stretnutie celiatikov v Brne : 25. 10. 2008
Účastníci mali možnosť vypočuť si cyklus prednášok lekárov špecialistov, ktorí sa venujú celiakii.
Prednášajúcimi boli:
MUDr. Jaroslav Utěšený - Novinky o celiakální sprue,
Prof. MUDr. Vlastimil Válek - Neinvazivní vyšetření ultrazvukem,
MUDr. Daniel Bartušek, FN Brno Bohunice, radiologie, SZPI Brno
V priestoroch vestibulu prebehli prezentácie výrobcov a distribútorov bezlepkových potravín a tiež výrobkov uľahčujúcich prípravu bezlepkovej stravy (domáce pekárne).
Okruhy otázok zodpovedané odborníkmi:
- ako môžeme spoločne odvrátiť nepriaznivý stav v sociálnej oblasti a v zdravotnom stave obyvateľstva (kde končí zbytočne veľké množstvo financií zdravotných poisťovní),
- ako je možné rýchlo, spoľahlivo a bezbolestne rozpoznať celiakiu,
- ako postupovať pri zabezpečení bezlepkovej diéty v školských zariadeniach,
- ako a koho je potrebné vyšetriť ešte pred vzplanutím choroby,
- ako dodržiavať naozaj prísnu bezlepkovú diétu i s vylúčeným skrytého lepku,
- aké sú najčastejšie chyby lekárov a laikov.
Na stretnutí bola možnosť absolvovať sonografické vyšetrenie.

 

- S tretnutie zástupcov občianskych združení celiatikov Slovenska : 10. - 11. 5. 2008
Na stretnutí podpísali štatutári ôsmich občianskych združení SR Zmluvu o spolupráci občianskych organizácií celiatikov Slovenska. OZ Celiastred BB zastupovali: RNDr.Terézia Ondrušíková (predseda OZ) a Ing. Ingrid Rampašeková (podpredseda OZ). Predmetom zmluvy je vzájomná spolupráca medzi jednotlivými rovnoprávnymi organizáciami zastupujúcimi celiatikov Slovenska za účelom presadzovania jednotného názoru a požiadaviek v prospech zdravotnej postihnutých občanov s diagnózou celiakia prostredníctvom orgánu Občianska organizácia celiatikov Slovenska (OOCS). Podpísaním zmluvy pre členov šetkých OZ znamená:
a) občianske združenia si budú uznávať členstvo, t.j. na akcie každého združenia budú mať prístup členovia ktoréhokoľvek iného združenia s výnimkou členských schôdzí,
b) spoluprácu všetkých občianskych združení v oblasti poradenstva, výmeny informácií a vzájomnej podpory,
c) zosúladenie programov a plánov jednotlivých OZ, jednotlivé OZ sa budú špecializovať na niektoré aktivity,
d) jednotlivé regionálne OZ budú prispievať do celoslovenského časopisu Celiakia.

 

- Výročná členská schôdza: 15. 3. 2008
- prednáška hosťa MUDr. Valachovej (gastroenterologičky z DFNsP Banská Bystrica),
- účasť zástupcov firmy Schär, Alfa Bio, Pečivárne Liptovský Hrádok s možnosťou kúpy bezlepkových výrobkov,
- informovanie o sociálnej pomoci a zabezpečení ľudí ZŤP, 2% z daní pre partnerské OZ,
- oslovenie supermarketov s rozšírením sortimentu bezlepkových produktov,
- informovanie o možnosti objednávky mrazených bezlepkových potravín,
- informovanie o bezlepkovosti pšeničného škrobu, intolerancii na kravské mlieko,
- prezentácia kroniky OZ Celiastred BB.

 

2007

 

- 4. stretnutie OZ: december 2007
Stretnutie sa konalo v biopotravinách Krajinka (Kukučínova ulica, Banská Bystrica), na ktorom boli pre všetkých členov pripravené Mikulášske balíčky. Členom, ktorí sa stretnutia nemohli zúčastniť, boli balíčky zasielané poštou. Bol vydaný Spravodaj 2007.

 

- 3.stretnutie OZ : 27. 10. 2007
Na programe bola prednáška „Ako čo najrýchlejšie zistíme celiakiu u detí a dospelých“, v ktorej nás poprední odborníci MUDr. J.Utěšený, CSc. MUDr. D.Bartušek z Fakultnej nemocnici Brno oboznámili s najnovšími informáciami z oblasti diagnostiky a genetiky celiakie. Ich podnetná prednáška bola spojená s ukážkou neinvazívnej vyšetrovacej metódy celiakie, v rámci ktorej MUDr. Bartušek vyšetril ultrazvukovým prístrojom mnohých účastníkov stretnutia, ktorí o toto vyšetrenie prejavili záujem.

 

- 2.stretnutie OZ : 22. 9. 2007
Účastníci si vypočuli prednášku diétnej sestry Bibiány Orendášovej, po ktorej nasledovala diskusia. Členka OZ JUDr. Daniela Bacíková oboznámila prítomných o zmenách v legislatíve týkajúcich sa celiatikov. V neformálnych rozhovoroch si všetci vymieňali vlastné skúsenosti s bezlepkovou diétou. Členovia OZ získali pripravené informačné materiály, Stanovy OZ a Receptár. Zároveň sa mohli ponúknuť chutnými koláčikmi, pizzou, a ďalšími dobrotami, ktoré pripravili členky združenia. Deti usilovne kreslili, vystrihovali a vyrábali pekné dielka v detskom kútiku.

 

- 1. stretnutie OZ : 17. 6. 2007
V rámci stretnutia prezentovali firmy Novalim, Jordan’s, Pečivárne Liptovský Hrádok a AlfaBio bezlepkové potraviny, ktoré mali účastníci stretnutia možnosť ochutnať a zakúpiť si. MUDr. Iveta Valachová z Detskej gastroenterologickej ambulancie DFNSP Banská Bystrica, predniesla užitočné informácie a v diskusii odpovedala na konkrétne otázky.