Celiastred

Banská Bystrica

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Linecké koláčiky z kukuričnej a ryžovej múky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 300 g kukuričnej múky, 160 g ryžovej múky, 160 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudingy, 250 g Hery, 1 vajce, 1 ČL guarovej gumy (nemusí byť), citrónovej kôry

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 2-3 hodiny odležať do chladničky. Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme cca 20-25 minút. Vychladnuté zlepujeme džemom alebo Nutelou.

 

Žĺtkové rezy

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 25 dkg masla (Hera), 250 dkg práškového cukru, 6 vajec, 9 dkg kukuričnej polohrubej múky, 25 dkg práškového cukru, 29 dkg mletých orechov

Postup: Maslo s 25 dkg cukru vymiešame do penista, potom pridáme múku, orechy a sneh zo 6 bielok. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Plech vymastíme a vysypeme. Keď je koláč upečený, dáme ho z rúry von a po 4 minútach povrch potrieme žĺtkovou hmotou (žĺtka vymiešané s 25 dkg práškového cukru).

 

Maková torta – Makaňa

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 5 vajec, 230 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 ml vody, 150 ml oleja, 1 prášok do pečiva, 220 g bezlepkovej múky, 160 g nemletého maku

Postup: Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme pomaly olej a vodu, potom ostatné suroviny. Cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 45 minút na 170°C.

 

Škoricovníky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 380 g bezlepkovej múky, 120 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 vanilkový cukor, 1 ČL mletej škorice, 1 vajíčko, kryštálový cukor na posypanie, 1 vajíčko na potretie

Postup: Spravíme cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a povykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme pri teplote 190-200°C na cca 6-7 minút.

Poznámka: Vypracované cesto je vhodné nechať odležať v chladničke.

     

Pšenové a mrkvové guľky

E-mail Tlačiť PDF

Pšenové guľky

Potrebujeme: 1 šálku pšena (uvareného vo vode), 150 g sušených sliviek (rozmixovaných s mandľovým mliekom na kašu), 80 g mletých pistácií (alebo iných orechov), 2 PL kokosu + na obaľovanie, meď podľa potreby

Postup: Všetky suroviny zmiešame a potom tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.

 

Mrkvové guľky

Potrebujeme: 250 g postrúhanej mrkvy, 100 g podrvených piškót, 1 citrón (šťavu + kôru), 4 PL mletých mandlí, 1-2 PL cukru

Postup: Mrkvu s cukrom udusíme do mäkka a necháme vychladnúť. K vychladnutej mrkve pridáme piškóty, citrónovú kôru a citrónovú šťavu a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme guľky, ktoré obalíme v mandliach alebo kokosovej múčke.

 

 

Pohánkovo-kokosovo-ovocné muffiny

E-mail Tlačiť PDF

Na 12-16ks potrebujeme: 00 g Schär patiserie, 100 g pohánkovej múky (tmavá), 100 g kryštálového cukru, 1 lyžicu prášku do pečiva, 0,75 dcl mlieka, 0,75 dcl oleja, 1 banán, 100 g strúhaného kokosu (alebo posekaných orechov), 1 vajce, soľ

Postup: Banán pokrájame na kúsky, zmiešame s múkou, kokosom, cukrom, práškom do pečiva. Zvlášť zmiešame tekuté suroviny a pridáme do múkovej zmesi. Premiešame a dáme do košíčkov (keď je cesto v kočíčkoch, môžeme do neho vopchať ovocie alebo čokoládu). Pečieme v teplovzdušnej rúre na 170°C cca 20 minút.

 

Bezlepkové langoše

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 250 g Jizerka, 160 ml vlažnej vody, 1/3 ML cukor, ½ kocky droždia, soľ

Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešame a necháme 30 minút kysnúť. Tvarujeme menšie alebo väčšie langoše, necháme ešte 5 minút podkysnúť a krátko pražíme na oleji. Navrch dáme trochu kečupu a nastrúhaný syr.

 

Makové mlieko

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 100 g celého maku, 800 ml vody

Postup: 100 g celého maku prepláchneme a zalejeme 800-100 ml vody. Menšie množstvo vody zabezpečí výslednú hustejšiu mliečnu konzistenciu. Takto zaliaty mak necháme cez noc namočený pri izbovej teplote. Je možné ho občas premiešať a uvidíme, že zrnká majú po čase tendenciu usádzať sa na dne nádoby. V dôsledku uvoľňovaniu tuku z maku bude po pár hodinách tekutina žltohnedá. Zmes budúceho makového mlieka prelejeme do mixéra a mixujeme na najvyšších otáčkach. Mixovaním sa do vody uvoľňujú dôležité látky, tekutina začne peniť a nadobudne bielu mliečnu farbu. Nakoniec premixované makové mlieko potrebujeme precediť. Použijeme husté sitko, či sterilnú gázu, ľanové plátno alebo utierku.

 


Stránka 1 z 11

Zoznam receptov: