Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Makové mlieko

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 100 g celého maku, 800 ml vody

Postup: 100 g celého maku prepláchneme a zalejeme 800-100 ml vody. Menšie množstvo vody zabezpečí výslednú hustejšiu mliečnu konzistenciu. Takto zaliaty mak necháme cez noc namočený pri izbovej teplote. Je možné ho občas premiešať a uvidíme, že zrnká majú po čase tendenciu usádzať sa na dne nádoby. V dôsledku uvoľňovaniu tuku z maku bude po pár hodinách tekutina žltohnedá. Zmes budúceho makového mlieka prelejeme do mixéra a mixujeme na najvyšších otáčkach. Mixovaním sa do vody uvoľňujú dôležité látky, tekutina začne peniť a nadobudne bielu mliečnu farbu. Nakoniec premixované makové mlieko potrebujeme precediť. Použijeme husté sitko, či sterilnú gázu, ľanové plátno alebo utierku.

 

Zoznam receptov: