Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Párkový šalát

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 1 kg tenkých bezlepkových párkov pokrájaných na tenko, 5-6 cibúľ pokrájaných na tenko, 1celý bezlepkový kečup (odhad), 1 ML čierneho mletého korenia, 1 ML práškového cukru, Tamari omáčka, 2 PL oleja, 1PL octu, 2-3 PL vody

Postup: Ingrediencie premiešame, Tamari omáčku dáme podľa chute. Keď je omáčka hotová, premiešame ju spolu s pokrájanou cibuľou a párkami, môžeme potom ešte dochutiť. Uzavrieme v nádobe a odložíme do chladničky do druhého dňa.

 

Makový koláč

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 7 vajec, 2 poháre (po 200 ml) kryštálového cukru, 6 PL teplej vody, 2 poháre bezlepkovej múky, 2 poháre nepomletého maku, ½ balíčka kypriaceho prášku

Plnka: 400 ml mlieka, 1 pohár kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1 Zlatý klas, 250 g masla

Posýpka: 100 g posekaných orechov, 1 PL masla, ½ vanilínového cukru, 2 PL kryštálového cukru

Postup: Cukor, žĺtka a teplú vodu vymiešame do penista, postupne pridáme múku s kypriacim práškom, mak a sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme. Vychladnuté pozdĺžne prekrojíme. V mlieku rozmiešame žĺtok, cukor a Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej dáme zmäknuté maslo a spolu dobre vymiešame v mixéri. Väčšiu časť plnky natrieme na jeden plát cesta, prikryjeme ju druhým a naň natrieme zvyšok plnky.

Posýpka: Orechy opražíme na 1 PL masla, pridáme vanilínový cukor a kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť (nie skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.

 

Bryndzová nátierka

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 250 g bryndze, 125 g masla alebo rastlinného tuku (napr. Veto), 3 natvrdo uvarené vajcia (nadrobno pokrájané), pažítku, 1 ML mletej červenej papriky, soľ.

Postup: Maslo vymiešať do peny. Pridať bryndzu a ručne došľahať. Ostatné suroviny jemne zamiešať.

 

Jablkový zákusok - bezlepkový

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 7 vajíčok, 7 PL studenej vody, 7 PL kryštálového cukru, 2 PL práškového cukru, 7 PL bezlepkovej múky, 2 PL kukuričného Solamylu, 2 PL oleja (môže byť aj olivový), ¼ prášku do pečiva, 1 kg jabĺk, kokosová múčka, cukor podľa chuti, postrúhané orechy, škorica.

Postup: Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme práškový cukor a ešte prešľaháme. V osobitnej miske vymiešame žĺtka s kryštálových cukrom a postupne pridávame vodu. Zmiešame múku, kukuričný škrob s práškom do pečiva – preosejeme a primiešame do žĺtkov. Vylejeme na plech vymastený maslom a vysypaný bezlepkovou múkou. Postrúhané jablká zmiešame s cukrom, orechmi a škoricou a navrstvíme na cesto na plechu , posypeme kokosovou múčkou (môžeme pridať aj sezamové semienka). Pečieme ako piškótové cesto.

 

Škoricové stromčeky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 380 g múky Nominal PK, 120 g práškového cukru (preosiať), 250 g Hery (maslo), 1 vanilkový cukor, 1 ML mletej škorice, vajce, kryštálový cukor na posýpanie, vajce na potieranie.

Postup: Spravíme cesto, ktoré vygúľame na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme z neho stromčeky (prípadne iné tvary). Koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potierame ich rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri 190-200⁰C cca 6-7 minút. Hneď po upečení ich posypeme kryštálovým cukrom.

 

Tmavá čoko-torta bez múky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 6 vajec, 250 g čokolády (odporúčam 70% kakao), 125 g maslo, 175 g pieskový cukor (krupica), pomarančová kôra, trochu pomarančového likéru (Cointreau, prírodný rum), vyšľahaná šľahačka (najlepšie tortová).

Postup: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a potom do nej vmiešame zmäknuté maslo. 4 vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Do žĺtok pridáme ešte 2 celé vajcia a 75 g cukru a vymiešame a potom ešte primiešame pomarančovú kôru a Cointreau. Do tejto zmesi pridáme zmes čokolády a masla. Nakoniec sem vmiešame bielky, ktoré spočiatku šľaháme samotné a neskôr do nich pridáme 100 g cukru a došľaháme. Celú túto zmes vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme spočiatku pri teplote 180⁰C, neskôr na veľmi slabom stupni a ešte aj prikryjeme zvrchu, aby cesto príliš nestmavlo. Celkový čas pečenia je cca 35 min. Na vychladnutú tortu dáme vyšľahanú šľahačku (ja trochu prisladím).

 

Piškótové keksíky (strojčekové)

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 300 g bezlepkovej múky (Uni, MixC...), 170 g masla, 3 ML vanilkového cukru, 70 g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli, 1/3 balíka kypriaceho prášku do pečiva.

Postup: Všetky suroviny dobre zamiesime, kým sa nelepí. Necháme chvíľu odpočinúť v chlade. Potom dávkujeme do „pištole“ priamo na plech (netreba vymastiť). Pečieme 10-15 min.

 

Bielkový chlebíček

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 9 bielkov, 30 dkg jemný kryštálový cukor, 15 dkg teplé rozpustené maslo, hrsť sekaných orechov alebo kandizované ovocie, 10 dkg posekanej 70% horkej čokolády, 30 dkg bzl. múka (napr. Schär Mix C), trochu prášku do pečiva.

Postup: Bielka vyšľaháme s cukrom, pridáme teplé maslo a postupne všetko ostatné. Cesto rozdelíme do 2 foriem na chlebíčky (najlepšie silikón lebo iné formy musíme vymastiť a vymúčiť). Pečieme na 180–200⁰C cca 20 minút. Po vybratí necháme trochu vychladnúť vo forme a až potom vyberieme.

 

Trubičky z lístkového cesta

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 1 bezlepkové. lístkové cesto (polotovar), 1 žĺtok (na potretie), 2 bielka, 160 g kryštálového cukru, citrónová šťava, práškový cukor (na posypanie).

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky, natočíme na kovové trubičky. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a upečieme. Vyšľaháme bielka, pridáme cukor a ďalej šľaháme nad parou. Po zhustnutí dáme preč z pary a pridáme citrónovú šťavu. Penou naplníme trubičky a posypeme práškovým cukrom.

 

Slivkový koláč

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 200 ml biely jogurt, 100 g cukor, 2 vajcia, 5 PL olej, 180 g múky, ½ balíčka prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor, tuk a múka na vysypanie formy, slivky.

Postup: Všetky suroviny zmiešame a vylejeme do vysypanej formy,  na vrch poukladáme ovocie a dáme piecť.

 


Stránka 6 z 11

Zoznam receptov: